Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pred 40. obletnico

Slovenski planinski muzej želi evidentirati in zbirati vse, kar je tako ali drugače povezano s Everestom - Zanima nas tudi naš 19. (po Wikipedii) pristopnik [je že brisan]

40. obletnica prvega slovenskega vzpona na Everest

Ob 40. obletnici vzpona prvih Slovencev na vrh Everesta bomo v Slovenskem planinskem muzeju ta dogodek obeležili z evidentiranjem in zbiranjem predmetov, fotografij in drugih spominkov, ki so na različne načine povezani z najvišjo goro sveta. Morda so to predmeti, s katerimi ste dosegli vrh, morda pripomoček iz baznega tabora ali pa kamenček, ki vam je ostal v žepu med trekingom na območju Everesta?

Če bi predmete (ki zagotovo nosijo zanimivo zgodbo) posodili ali podarili muzeju, jih bomo uvrstili na občasno razstavo ob slovesnosti, ki jo v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije pripravljamo za 13. maj, na dan, ko sta Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik kot prva Slovenca stopila »na vrh«.
Gradivo zbiramo do 25. aprila,
prijavite pa ga na Sasa.Mesec@planinskimuzej.si oz. 08 380 67 31.

23. marca letos smo iz Večera poobjavili članek Zaradi hitrega taljenja ledu, v katerem je bil tudi seznam "Slovenci na vrhu Mount Everesta", kot jih navaja Wikipedia
Nihče ni (po)komentiral prvega (kljub najmlajšemu datumu) na seznamu 
in - začeli smo poizvedovati, spraševati ... pa do danes še ni prepoznan niti vir te dopolnitve (našega seznama [25]).

Slovenski planinski muzej, ...04.2019
 


sl.Wikipedia: Mount Everest

1 komentarjev na članku "Pred 40. obletnico"

Franci Savenc,

Odgovor na vprašanje slovenski skupnosti Wikipedie o avtentičnosti "dopolnitve":

Vse kaže, da je šlo za šaljivca. Glede na vzorec in nepreverljivo anonimno urejanje smo dodatek razveljavili, je pa primer dober kot poduk, da je treba podatke iz Wikipedije nujno preveriti v navedenih virih preden jih uporabimo. Novinarji se očitno tega ne zavedajo najbolje. Tako afnanje sicer vsakodnevno čistimo, se pa včasih kakšen primer izmuzne kontroli.
Jernej Polajnar,
predstavnik skupnosti slovenskih wikipedistov

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti