Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grossvenediger

Bojan Ambrožič: ... (3666 m) je četrta najvišja gora v Avstriji. Kljub temu, pa zaradi razmeroma položnih ledenikov, ki jo prekrivajo, sodi med lažje dostopne tritisočake.

Zato je to zelo zaželen turno-smučarski vrh. Z doline na vrh je potrebno premagati kar 2400 višinskih metrov. Lani poleti smo to turo izvedli v enem dnevu. Tokrat pa smo se odločili za dvodnevni vzpon.

Z nabito polnega parkirišča nad Hitnerbichlom smo začeli hoditi v soboto ob 12. uri. Bilo je čudovito vreme s temperaturami okrog 20 °C. Kljub vsemu se da na smuči stopiti že na parkirišču. Z izjemo treh krajših mest (plazovine umazanega snega) se do koče Johannishütte (2121 m) hodi ves čas po snegu. Strnjena snežna odeja pa se začne šele pri velikem križu na prehodu v dolino Dorfertal. Po trasi letne poti smo se vzpeli do koče Defreggerhaus (2963 m). Koča je trenutno odprta samo ob lepih vikendih. Zato je bolj zasilno oskrbovana. Nudili so nam skupna ležišča ter skromno večerjo in zajtrk. Mene to ni niti toliko motilo. Pač pa me je (ker sem zelo zmrznjen), da bo ponoči v koči zelo hladno. Zato sem s seboj tovoril puhasto spalko, vetrne hlače in puhovko za minus 20 °C. Posledično mi je bilo celo noč zelo prijetno toplo.

Naslednji dan smo nadaljevali z vzponom proti vrhu Grossvenedigerja. Sneg je bil pomrznjen – brez srenačev ni šlo. Prve pol ure pot poteka ob grebenu, nato pa zavije levo na ledenik Rainerkees. Poleti ima ta ledenik veliko število ledeniških razpok. Trenutno pa so vse globoko pod snegom. Zato je vzpon relativno varen. Ledenik Rainerkees približno na višini 3400 metrov preide v še bolj položen ledenik Oberer Keesboden. Po njem se brez vseh težav dostopi na vrh gore. Samo zadnjih nekaj deset metrov vzpona poteka po ožjem grebenu, ki zahteva nekaj previdnosti. Vreme je bilo ves čas ture fantastično.

V dolino smo odsmučali po zahodni strani ledenika Rainerkees – v dolino potoka Dorferbach. Sneg je bil za smučanje odličen – srenjec. Skozi dolino Dorferbacha se je bilo nato potrebno kakšen kilometer na rahlo poganjati po ravnini. Na običajno pot smo se vrnili pri koče Johannishütte. Od tu dalje do avta ni bilo več dobre smučarije. Smo se (pa z izjemo treh krajših mest) pripeljali na smučeh do avta.

Sledi: GPS | na Stravi || video.relive.cc >   

BojanAmbrozic.com, 02.04.2019
GROSSVENEDIGER


 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti