Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Knjiga o srčnem doktorju

Primorske novice: Planinsko društvo Podbrdo, odsek Grahovo - Koritnica je sredi marca v sodelovanju z GRS Tolmin (ob 70-letnici) povabilo ...

... na predstavitev dnevniških zapisov zdravnika Jožeta Andlovica iz leta 1965 z alpinistične odprave na 7902 metrov visok Kangbačen v nepalski Himalaji.
Pred kratkim so izšli v knjigi Kadar boš na rajžo šel - Dnevnik himalajskega zdravnika. Za domačine je bil dogodek še posebej privlačen, saj se starejša generacija spominja srčnosti Andlovica iz let 1955 -1959, ko je bil v času službovanja na Mostu na Soči njihov zdravnik. Baška grapa mu je bila še posebej draga, saj je gorske stezice nad njo izkoristil za svoj kondicijski poligon. S spoštovanjem se ga spominjajo tudi graparski gorski reševalci, zlasti z usposabljanj, kjer je trdo delo znal popestriti s humorjem. Za lažje sledenje zgodbi je novinarka Janja Kragelj najprej najavila gosta alpinista Petra Podgornika. Za namen predstavitve knjige je iz fotografij z odprave in z lastnimi fotografijami s poznejših odprav sestavil projekcijo, kako so alpinisti premagovali, a ne tudi premagali goro. Požrtvovalnost Andlovica je pripomogla, da so se vsi člani srečno vrnili domov. Vsebino je predstavil Žarko Rovšček, urednik že druge knjige dr. Andlovica. Pri pripravi se ni omejil le na objavo dnevnika, ampak mu je spretno dodal obširno spremno besedo s številnimi pojasnili in življenjepisi vseh dvanajstih članov odprave. Tako je več kot odlično izpolnil nad 50 let staro obljubo, da bo o odpravi izšla knjiga. (oz)

Primorske novice, 02.04.2019
Knjiga o srčnem doktorju 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti