Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S slovenskimi športnimi plezalci ni šale

PZS - Manca Čujež: ... Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je lani med nove mejnike dodala prvi ...

... trojni naslov svetovne prvakinje v treh disciplinah, prvo skupno zmago svetovnega pokala v balvanskem plezanju, prvič osem slovenskih tekmovalcev v najboljši deseterici skupnega seštevka svetovnega pokala in prvo odličje z mladinskih olimpijskih iger. Da sezono 2019, ko bodo znani prvi tekmovalci za nastop na olimpijskih igrah Tokio 2020 in bomo lahko večino najpomembnejših tekem prvič spremljali na TV Slovenija, začnejo v slogu, so pred prvo letošnjo tekmo svoje cilje predstavili prvega v mesecu v novem plezalnem centru Bolder Scena v Ljubljani.
Četudi 1. aprila, pa verjemite slovenskim športnim plezalcem, da z njimi ni šale!

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je v letu 2018 zabeležila najboljše rezultate v zgodovini slovenskega športnega plezanja. Na največjih tekmovanjih je osvojila 29 medalj, največ do zdaj, še več je bilo uvrstitev v finale, dodamo pa lahko še 33 medalj mladinske reprezentance. O izredno močni ekipi priča podatek, da je bila lani Slovenija vodilna po številu zmag v svetovnem pokalu (skupno jih je dosegla devet), v pokalu narodov v balvanih je bila druga, v težavnosti pa tretja.

V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik. Letošnjo izbrano vrsto je predstavil selektor Gorazd Hren in razgrnil cilje: "Prvotni cilj je, da tudi v prihodnosti ostajamo ena najboljših reprezentanc na svetu in da k vsem zvenečim imenom, ki jih že imamo v reprezentanci, dodamo še kakšno. Je pa letošnje leto posebno, saj nas poleg svetovnega in evropskih prvenstev čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. Prvi potniki na igre se bodo uvrstili prek svetovnega prvenstva, ostali se bodo borili za mesta vse do konca sezone. Naš cilj je seveda zapolniti kvoto dveh tekmovalk in dveh tekmovalcev za Tokio."

Kot je povedal pomočnik selektorja in trener Luka Fonda, se letošnje tekmovalno leto začne že ta konec tedna v švicarskem Meiringenu, prvi sklop tekmovanj je v balvanih, težavnost nastopi v poletnih mesecih, hitrost pa je razporejena vmes: "Zagotovo bodo pomembne prav vse tekme svetovnega pokala, predvsem za tekmovalce, ki se bodo poskušali uvrstiti na olimpijske igre 2020. Vrhunec letošnje sezone je svetovno prvenstvo na Japonskem avgusta, kjer bodo znana imena prvih tekmovalcev za olimpijske igre, novembra bo še posebno kvalifikacijsko tekmovanje v Franciji, ki se ga bo lahko udeležilo le 20 najboljših s svetovne jakostne lestvice."

Da je zaradi kvalifikacij za olimpijado pred reprezentanco ena najpomembnejših sezon, je izpostavil tudi trener Urh Čehovin: "Že v začetku leta smo začeli s treningi hitrosti tako v Innsbrucku kot v Celju, k sodelovanju smo povabili ruskega strokovnjaka za hitrost in organizirali kar nekaj reprezentančnih treningov hitrosti v Celju. Na sezono v balvanskem plezanju smo se pripravljali v domačem Kopru, Innsbrucku ter na pripravah v Brnu in Nürnbergu, opravili smo nekaj tekmovalnih simulacij in se udeležili mastersov v Brnu in Studio Bloc v Pfungstadtu. Z izkupičkom obeh smo zelo zadovoljni in gremo z optimizmom na prvo tekmo v Meiringen. V prihajajočem mesecu bo v Celju prvo državno tekmovanje v olimpijski kombinaciji, kar bo tudi odličen trening za dodatno kvalifikacijsko tekmovanje v Franciji. Z novo pridobitvijo Bolder Scena pa bo reprezentanci še lažje opraviti kakšne dodatne kakovostne treninge med tekmovanji." Bolder Scena je uradno odprla svoja vrata 29. marca, Ljubljana pa je postala bogatejša za največji balvanski center v Sloveniji, ki ponuja raznovrstne izzive za začetnike, rekreativce in vrhunske plezalce, saj je bil zasnovan tudi z mislijo na našo reprezentanco.

Najboljši športni plezalci na svetu se začnejo kaliti v mladinskih vrstah. Kot je povedal selektor mladinske reprezentance Anže Štremfelj, je letos zanje najpomembnejše tekmovanje svetovno mladinsko prvenstvo avgusta v Arcu, septembra se odpravljajo v Italijo na evropsko prvenstvo v balvanih, sezono bodo končali z evropskim prvenstvom težavnosti in hitrosti oktobra v Rusiji, vmes pa se udeleževali tekem za evropski mladinski pokal. "V mladinski reprezentanci se generacije hitro menjajo, zato je pomembno, da se novinci čim hitreje vključijo v našo ekipo in da s kakovostnim delom poskrbimo, da se pri vrhunskih rezultatih ne bomo zanašali le na uveljavljene plezalke in plezalce, ki so z eno nogo že v članski reprezentanci in bodo drugo leto zapustili naše vrste."

Aktualna svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji ter podprvakinja v težavnosti Janja Garnbret (Šaleški AO) je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah športnega plezanja, poleg tega je bila že tretjič zapored skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. "Tudi letos se bom bolj posvetila balvanom, vendar se bom potrudila, da bom tudi za težavnost pripravljena karseda najboljše. Tekmovala bom celotno sezono, tako da lahko rečem, da si želim ponoviti lanske rezultate in malo izboljšati lansko četrto mesto v skupnem seštevku v balvanih," napoveduje 20-letna Korošica, ki že zre proti olimpijskim igram: "Pripravljala se bom tako kot vsako leto, letos bom seveda posvetila več treninga tudi hitrosti. Res lahko odločilno premeša karte, zato bom letos naredila korak naprej tudi v tej disciplini. Mislim, da ne potrebujem svetovnega rekorda v hitrosti, vseeno pa bi bilo super, če bi bila med top tremi kombinatorkami v hitrosti." Lani jo je v drugi polovici sezone lovila poškodba rame, ki še ni rekla zadnje besede. "Zagotovo je počitek pomagal pri sanaciji poškodbe, vendar se mi je na tekmovanju Studio Bloc poškodba ponovila, ampak je naš fizioterapevt to za zdaj hitro rešil. Vseeno pa moram delati preventivne vaje, da preprečim takšne in drugačne poškodbe," je razložila Garnbretova, ki ne napreduje le v plezanju, ampak tudi v učenju japonščine: “Znam že kaj prebrati v japonščini, ampak zagotovo v Tokiu še ne bom govorila tekoče. Upam pa, da se bom lahko naslednje leto že kaj pogovorila v japonščini.”

Jernej Kruder (ŠPO Celje Matica) je lani kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago svetovnega pokala v balvanskem plezanju, visoke cilje ima tudi letos. "V novo sezono bi rad stopil z istim pristopom kot lani. Mirna glava in užitek v samem plezanju. Mislim, da sem se tega naučil lansko sezono in upam, da bo isti recept deloval tudi letos. Lani sem se močno presenetil z rezultati, tudi če se letos ne poklopi, kot bi želel, bom še vedno vesel, da imam rad, kar počnem. Letos je moj glavni cilj uvrstitev na olimpijske igre. To za sabo potegne še veliko treninga za težavnost in seveda tudi hitrost. Upam, da bom v tem maksimalno užival," je dejal 28-letni Celjan, ki je lani pokazal zelo konstantno formo v izjemno razvejanem balvanskem vrhu, saj je bilo na sedmih tekmah svetovnega pokala 2018 in svetovnem prvenstvu osem različnih zmagovalcev: "Mislim, da nas je v svetovnem pokalu okoli 50 ali več tekmovalcev, ki lahko pridemo na zmagovalni oder. Razlike so tako majhne, da že včasih slabša dnevna forma pokvari rezultat za več deset mest."

V balvanskem plezanju je blestel tudi Gregor Vezonik (AK Ravne) s prvo zmago svetovnega pokala in bronom s svetovnega prvenstva. "Preprostega odgovora na vprašanje, kaj je bilo ključno za preskok med najboljše, ni. Vrhunski rezultati so posledica mnogo dejavnikov in lani so se k sreči stvari sestavile. Ob sebi imeti nekoga, ki je v samem vrhu, zagotovo pomaga. Vsak ima svoj slog, v katerem je najboljši, in to, da skupaj treniramo, nam pomaga, da se učimo drug od drugega. Velik plus je tudi dejstvo, da smo zelo dobri prijatelji. Prepričan sem, da vsi kdaj pomislimo, če lahko on, lahko tudi jaz," je razložil 23-letni Ravenčan, ki je lani v svetovnem pokalu napredoval s 50. na peto mesto. Za razliko od večine, ki se bo zaradi olimpijskih iger poskusila v vseh disciplinah, Vezonik ostaja specialist za balvane: "Po taki sezoni v balvanskem plezanju se mi zdi nesmiselno osredotočenost preusmerjati drugam. Ogromno je še stvari, ki jih želim doseči, zato ostajam zaprisežen balvanom."

Domen Škofic (ŠPO Radovljica) je svetovni pokal v težavnosti končal kot skupno tretji, ravno na zadnji tekmi SP na Kitajskem po dveh letih premora znova stopil na najvišjo stopničko, na svetovnem prvenstvu pa osvojil peto mesto. "Vedno je dober občutek, ko sem dobro pripravljen, zato s treningi letos definitivno ne bom popuščal. Super bi bilo, da bi letos začel tako sproščeno in samozavestno, kot sem lani zaključil," je poudaril 24-letni Radovljičan, čigar paradna disciplina je težavnost, v luči prihajajočih olimpijskih iger pa vse pomembnejši postajajo tudi balvani in hitrost: "Treningov za balvane naredim praktično toliko kot za težavnost, saj gresta disciplini z roko v roki. Hitrost je posebna zadeva, a sem letos tudi naredil kar nekaj dobrih treningov. Odkar je Janja naredila premor od šolanja, redno trenirava skupaj - in motivacije nama zagotovo ne manjka."

V lanski sezoni je bilo prvič kar osem slovenskih tekmovalcev v najboljši deseterici skupnega seštevka svetovnega pokala. V balvanskem plezanju je slavil Kruder, Garnbretova je bila četrta, Katja Kadić in Vezonik pa peta. "Letošnja sezona bo malenkost drugačna od ostalih. Glavni cilj ostaja neposredna uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu. To pomeni, da se bom poleg svetovnega pokala v balvanih udeležila tudi nekaterih tekem v hitrosti in težavnosti. Prvi vrhunec sezone bo zame tako na svetovnem prvenstvu avgusta. V sezono odhajam optimistična, z mislijo, da so za mano uspešne priprave. Kot vedno pa bo za doseg ciljev potrebne malce športne sreče in močna podpora navijačev," je povedala 23-letna Ljubljančanka, ki je nedavni balvanski masters vzela kot možnost, "da še lahko eksperimentiram z različnimi pristopi in se posvečam finesam, da dodam piko na i pred začetkom svetovnega pokala".

V končni razvrstitvi svetovnega pokala v težavnosti so bile v prvi deseterici kar štiri Slovenke - poleg zmagovalke Garnbretove še Tjaša Kalan na šestem, Mina Markovič na osmem in Mia Krampl na desetem mestu.
Tjaša Kalan (AO Kranj) se je po letu dni premora zaradi operacije kolena lani uspešno vrnila v tekmovalno karavano in v skupnem seštevku dosegla svoj najboljši dosežek, ki ga želi letos še izboljšati. "Začetek letošnje sezone sem posvetila balvanom, ker menim, da mi zelo pripomorejo pri težavnostnem plezanju. Vse od vaj za moč, koordinacije in težjih gibov, ki jih bom v naslednjih tednih prenesla v smeri in s tem izboljšala svojo primarno disciplino. Na tekmah za svetovni pokal in prvenstvo me boste videli samo v težavnosti, rada pa se preizkusim tudi v balvanih in seveda v hitrosti," je povedala 22-letna Kranjčanka.

Mina Markovič (ŠPK Plus) je članica reprezentance z najdaljšim stažem in osupljivo zbirko odličij, zadnja leta zapisana težavnosti. "Čas za plezanje se je v tem obdobju razpolovil, višina in oblika sten je ostala približno enaka, zato so smeri postale bolj skoncentrirane, fizično, dinamično in tehnično zahtevne. Tudi težavnost se je iz čiste vzdržljivosti preobrazila v res celostno, tvegano in eksplozivno plezanje. To zahteva sprotno spremljanje trendov, svoje tehnike in neprestano prilaganje, seveda ob skrbi za vzdrževanje in nadgrajevanje fizične in psihične pripravljenosti," je orisala 31-letna tekmovalka iz Sežane, ki ji je lanska malce slabša sezona spodbuda za naprej: "Lani zame res ni bilo stopničk, ampak tega nisem vzela osebno. Vem, kaj sem delala dobro, in prav tako vem, kje so bile napake, dvomi in še velike rezerve. To mi je dalo novo energijo, zagon in spodbudo za razmislek in napredek. V sezono bom vstopila z začetkom tekem za svetovni pokal v težavnosti, kar pa ne pomeni, da nisem trenirala balvanov in sledila ekipi na treningih, pripravah in izborih."

Mia Krampl (AO Kranj), evropska mladinska prvakinja v balvanih, je lani trikrat nastopila v članskem finalu svetovnega pokala v težavnosti, s četrtim mestom na zadnji tekmi dosegla uspeh kariere, na svetovnem prvenstvu pa osvojila sedmo mesto. "Lani sem z dobrimi rezultati v balvanskem plezanju dobila potrditev, da tudi v tej disciplini lahko nekaj dosežem, zato bom letos prvi del sezone posvetila balvanskim tekmam, a moja dominantna disciplina ostaja težavnost, ki ji bom še vedno posvečala kanček več pozornosti. Hitrost je še vedno moja šibka točka in je potrebnega še veliko dela, če hočem biti konkurenčna ostalim tekmovalkam v izboru za prihajajoče olimpijske igre," je izpostavila 18-letna Kranjčanka, ki se motivirano uči od najboljših: "Treniranje s tako vrhunskimi tekmovalkami te samo spodbudi k napredku, saj si tudi sama v prihodnosti želim vrhunskih rezultatov. Poleg tega pa imajo nekatere reprezentantke mnogo več izkušenj in znanja, kar je za mladinke v članskih vodah le še dodaten plus."

Vita Lukan (ŠPO Radovljica), lani enkrat finalistka članske tekme svetovnega pokala, sicer pa svetovna mladinska prvakinja v težavnosti in bronasta v balvanih, je osvojila srebro na mladinskih olimpijskih igrah, ki se jih je udeležila tudi Lučka Rakovec. "Mladinske olimpijske igre so bile svojevrstna in dokaj naporna preizkušnja. Med tekmovanjem se je jasno videlo, da sistem ne dopušča napak, sploh če v eni disciplini nisi pri vrhu, kar je pri meni hitrost. Glede treninga se mi zdi bolje ohraniti pripravljenost v težavnosti in balvanih na visoki ravni, kot pa se poglabljati v hitrost in zanemariti preostali disciplini," poudarja 18-letna Radovljičanka, ki se namerava letos še bolj osredotočiti na članske tekme, vendar jih bo v začetku sezone zaradi šolskih obveznosti morala nekaj izpustiti: "Letošnje leto bo izredno pomembno ne le zaradi izbora za olimpijske igre, temveč tudi zaradi evropskega in svetovnega prvenstva. Zaradi še večje količine treningov, tekem in dodatnega pritiska se mi zdi tudi pomembno, da sezono spravim pod streho brez poškodb."

Na novo sezono se pripravlja tudi slovenska paraplezalna reprezentanca, ki jo bodo letos pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika zastopali Tanja Glušič, Gregor Selak in Matej Arh. Njihova tekmovanja se začnejo julija, tako da se trenutno posvečajo treningu in pričakujejo odločitev glede paraplezalnega svetovnega prvenstva, ki najverjetneje ne bo v Tokiu, ampak v Brianconu, nestrinjanje s čimer plezalska skupnost po vsem svetu izraža tudi s peticijo na spletni strani Change.org.

Svetovni pokal v balvanih se za člansko izbrano vrsto začenja 5. aprila v Meiringenu, v težavnosti pa 4. julija v Villarsu, prav tako v Švici, svetovno prvenstvo bo v sredini avgusta na Japonskem, evropsko prvenstvo septembra na Poljskem in oktobra na Škotskem, novembra pa še kvalifikacijska tekma za olimpijske igre v Franciji. Večino najpomembnejših tekem bo prenašala Televizija Slovenija. "Letos Prva osebna zavarovalnica prevzema tudi generalno sponzorstvo TV-prenosov svetovnega pokala in svetovnega prvenstva na drugem programu TV Slovenija. Trenutno je zagotovljenih šest prenosov tekem in tako bomo skupaj poskrbeli, da se ta šport dodatno približa širši javnosti," je dejal Boštjan Škufca Zaveršek, izvršni direktor Prve osebne zavarovalnice, ki je generalni sponzor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

"Televizija Slovenija je bila že s prenosom tekme v Kranju prva, ki je prepoznala potencial športnega plezanja, zdaj pa je prva nacionalna televizija na svetu, ki bo prenašala glavnino tekem za svetovni pokal in svetovno prvenstvo. To bo zagotovo pripomoglo k še večji prepoznavnosti športnega plezanja, tekmovalci pa bodo navdih mladim, da se bodo začeli ukvarjati s tem športom," je poudaril generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko. TV Slovenija bo na 2. programu prenašala finale tekem svetovnega pokala v Meiringenu (6. 4.), Chongqingu (28. 4.), Münchnu (18. 5.), Chamonixu (13. 7.) in seveda Kranju (29. 9.), prav tako pa svetovno prvenstvo v Hachioiju (11.–21. 8.) in kvalifikacijsko tekmo za OI v Toulousu (29.-30. 11.).

Manca Čujež

KŠP PZS, 01.04.2019
S slovenskimi športnimi plezalci ni šale


Sodelujoči na plezalno-novinarskem srečanju #SlovenijaPleza 2019 v plezalnem centru Bolder Scena (foto Anže Malovrh)


Slovenska reprezentanca v športnem plezanju (foto Anže Malovrh)


Mia Krampl, Vita Lukan, Janja Garnbret, Tjaša Kalan, Mina Markovič in Katja Kadić (foto Anže Malovrh)


Luka Fonda, Gorazd Hren, Urh Čehovin in Anže Štremfelj (foto Anže Malovrh)


Domen Škofic, Gregor Vezonik in Jernej Kruder (foto Anže Malovrh)

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti