Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Schneewinkelspitze, 3016 m

Snežak/Trenutne razmere, 30.03.2019
SCHNEEWINKELSPITZE, SAMA FLANKA...KOTOV NIKJER!

photos.google.com, 8. mar. 2014–31. mar. 2019

torek, 2. april 2019, ob 05:27, Franci Savenc, ogledov: 550

Snežak - Janez Javoršek: Pred tednom sva z Mitjo s "prve roke" ugotovila prevoznost ceste v Gößgraben nad dolino Malte in ...

... nama včeraj zato ni bilo posebno težko izbrati turo. Izredna vremenska napoved je kar vlekla v visoke hribe in ja, območje okrog Hochalmspitze je še zelo lepo zasneženo in s svojimi pobočji izredno vabljivo.

Visoke Ture (AT)
Schneewinkelspitze (3016 m), skupina Ankogel

Tura na Schneewinkelspitze je dolga in naporna, ob takih temperaturah in brezvetrju še toliko bolj.
Vrh je višji od tri tisoč metrov in z eno lepo lastnostjo, z njegovega vrha se da smučati.
Daljna okolica vrhov na tem območju tega ne omogoča. Vrhovi so še za plezalce pozimi težko dostopni, v letnem delu sezone so na večino vrhov speljane markirane poti, ponekod tudi ferate.
Koča na obrobju ogromne krnice Hohes Gößkar z višino 2215 metrov v letni sezoni nudi lepo izhodišče za (tudi) plezalne vzpone na tem območju.
Smučanje včeraj izredno lepo, odjenjalo je nekaj centimetrov, ker očitno novega snega (začetek tedna) ni zapadlo nič je podlaga že 14 dni izpostavljena soncu in temu primerno predelana.
Mogoče še ena primerjava s turo na Hochalmspitze preteklo soboto, zanjo sem porabil nekaj več kot štiri ure, včeraj za tristo višincev manj - skorajda šest ur!
Področje je tako obširno, da nudi turno smuko, ki lahko zapolni celotno sezono. Težava in posledično tudi to, da sva bila sama je predvsem dolžina ture, zasneženost dostopne ceste po dolini in sedaj veva, tudi to - da plazovitost in velike količine snega na skorajda tritisočakih iz levih (južnih) gora pod jezom za "pol sezone" onemogoči dostop!

Oznake: smuTurno

Komentiraj (1):

Metod Škarja, četrtek, 4. april 2019, ob 07:57

Čestitke Janezu za tole sistematično odkrivanje in predstavljanje manj znanega področja. In za zelo sistematičen prikaz na photos.google skupaj z vrisi na kartami itd. Upam, da bo prilika, da izkoristimo ...

eXTReMe Tracker