Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 28.03.19

PS: Primorski dnevnik: Predavanje Varno, odgovorno in spoštljivo ... | Scabiosa Trenta | Pohod Valentina Staniča | SPDT si želi v Narodni dom

Predavanje Varno, odgovorno in spoštljivo ...

»Nesreča nikoli ne počiva« pravi slovenski pregovor. To velja tudi za vse, ki ljubijo gibanje v naravi in plezanje v gorah. Za večjo osveščenost in varnejši korak, da bi se pri hoji v gore znali izogniti nevarnim okoliščinam in jih v čim večji meri obvladovati, prireja Slovensko planinsko društvo Trst teoretično/praktični ciklus predavanj z naslovom »Varneje v gore«. Na prvem teoretičnem srečanju je dr. Irena Tavčar predavala o prvi pomoči. Drugo, ki bo v petek, 29. marca, pa smo zaupali gorskemu reševalcu Robertu Kovaču, članu Postaje Gorske reševalne službe iz Tolmina. Gost večera bo najprej predstavil objektivne in subjektivne nevarnosti, ki se pojavljajo med pohodniško dejavnostjo. Posredoval bo svoje bogate izkušnje, prikazal nekaj primerov, ki so se zgodili, a bi jih lahko preprečili in takih, ki jih je sam doživel v reševalnih akcijah. Govora bo tudi o primerni opremi, obleki, prehrani. Posegu je dal naslov Varno, odgovorno in spoštljivo. Predavanje bo v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2, začetek ob 20.30.

Scabiosa Trenta

Nocoj, se zaključuje 29. izvedba festivala gorniškega filma »Alpi Giule Cinema 2019«, ki ga organizira Kulturo društvo Monte Analogo v sodelovanju z ARCI. Pomembna manifestacija se bo zaključila s projekcijo goram posvečenih filmov, ki so se udeležili mednarodnega filmskega natečaja Premio Alpi giulie Cinema »La Scabiosa Trenta«. Natečaj je namenjen gorniškim filmom avtorjev iz Furlanije Julijske krajine, Slovenije in Koroške. Letošnjega natečaja se je udeležilo 6 filmov, med katerimi je tudi dokumentarec Pogled iz zaliva, delo Alpinističnega odseka Slovenskega planinskega društva, ki prikazuje zgodovino društvenega alpinističnega delovanja, režijo je podpisal Jernej Bufon. Predvajanje filmov se bo začelo ob 18.00 uri v tržaškem baru/knjigarni Knulp, Ul. Madonna del Mare 7/a in bo trajalo predvidoma do 23.00. Nagrajevanje pa bo že ob 21. uri.

Zlati otok

Ko smo se SPDT-jevci lansko leto podali na planinsko turo na otok Krk v spremstvu domačina, planinskega prijatelja, duše Planinske skupine KD Bazovica z Reke Darka Moharja, se nam je odprl nov svet. Otok smo do takrat poznali predvsem po enkratnih plažah, prekrasnih razgledih, čudovitem morju, o življenju na otoku, o njegovi edinstveni zgodovini in bogati kulturni dediščini pa smo znali bore malo. Nastala je zamisel, da bi Darka zaprosili za obširnejši prikaz lepot in ne slutenih posebnosti Zlatega otoka. V antiki so namreč otok Krk imenovali Insula aurea. Do uresničitve naše zamisli bo prišlo v sredo, 3. aprila, ko nam bo Darko Mohar predstavil najlepše kotičke enkratne otoške narave, pa tudi arhitekturne, zgodovinske in etnografske zanimivosti otoka. Predavanje bo v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2, začetek ob 20.30.

Pohod Valentina Staniča

Slovensko planinsko društvo Trst se bo tudi letos udeležilo pohoda Po stopinjah Valentina Staniča, ki ga organizira PD Kanal. Letošnji, že 26. pohod bo v soboto, 30. marca. Izhodišče, za tiste, ki se bodo udeležili celotnega pohoda bo v Solkanu. Po vzponu na Sabotin bodo pohodniki nadaljevali pohod do Vrhovelj, se vzpeli na Korado in kot običajno pohod zaključili v Kanalu. Za 30 km dolgo pot je predvidenih približno 8 ur hoje brez postankov. Pohodniki pa se lahko odločijo tudi za polovično pot. Tudi tržaški planinci se bodo podali na krajšo varianto in prehodili le severni del ture. Štartali bodo iz Vrhovelj, se vzpeli na Korado, ki ponuja krasne razglede in nadaljevali pot do Kanala. Predvidene so 4 ure nezahtevne hoje. Nujna pohodniška oprema in pohodniške palice. Odhod udeležencev iz Bazovice (pri Kalu) ob 6.00. Za prevoz do Kanala, od koder jih bo organizatorjev avtobus peljal v Vrhovlje, bo na razpolago tudi društveni kombi. Za vpis in informacije pokličite na št. 3452420325 (Mauro).

SPDT si želi v Narodni dom

Slovensko planinsko društvo Trst se hoče vrniti v Narodni dom.
Na 65. občnem zboru v Barkovljah v petek, 22. marca, so člani soglasno podprli predlog, ki ga je predstavil Vojko Slavec. Novoizvoljenemu, pomlajenemu odboru je bila poverjena naloga, da zahtevo čimprej posreduje Paritetnemu odboru, saj obstaja utemeljeno upanje, da bo tržaški Narodni dom kmalu vrnjen naši skupnosti. Ker je v njem do skvadrističnega požiga leta 1920 med drugimi ustanovami domovalo tudi Planinsko društvo, se članom SPDT zdi umestno, da dobijo nazaj svoje prostore in sedež v centru mesta. Slavec je med drugim spomnil, da je bil edina žrtev požiga prav planinec: pobudnik planinstva na Gorenjskem Hugo Roblek, ki je bil tistega usodnega 13. julija 1920 gost hotela Balkan. Za namestitev v Narodnem domu je že prosilo nekaj slovenskih ustanov, vendar bi bilo Planinsko društvo edino, za katerega bi povratek v ulico Filzi predstavljal zgodovinsko poravnavo. »Podobno zahtevo smo že postavili pred leti, zdaj je pa res aktualna,« je povedal Slavec. »Za stoletnico požiga vsi obljubljajo, da se bo vendar nekaj premaknilo, nam pa bi navsezadnje zadostovali dve sobi.«

Jamarski odsek je za svoje 50-letno delovanje in vrhunske dosežke v petek prejel tudi odlikovanje in sicer plaketo SPDT. Predsednica Marinka Pertot, ki jo je novoizvoljeni odbor potrdil v tej funkciji, pa se je zahvalila prav vsem odbornikom in odbornicam, članom in članicam, ki so s svojim navdušenjem in prostovoljnim delom prispevali k uspehu pestrega programa. Priznanja sta bila deležna za drugič opravljeno Slovensko planinsko pot še Bruno Križman in Zvonko Vidau, ki je poleg te prehodil tudi Razširjeno Slovensko planinsko pot.

Primorski dnevnik, 28.03.2019
Planinski svet 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti