Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Istrska ušesa in Kraški rob

29.03.2019

 Istrska ušesa in Kraški rob

petek, 29. marec 2019, ob 05:18, Andrej Bračič, ogledov: 506

Skrite poti - Andrej Bračič: Za drugega namignem, če niste v vrhunski formi, boste kolo porivali po klancu navzgor, tako kot midva.

Prva planinska pot za dvonamensko rabo, namenjena tudi kolesarjem. Označena je tako, da so pod planinske markacije dodali tanko modro črto. Pot tehnično ni zahtevna in premore dva daljša vzpona. Za drugega namignem, če niste v vrhunski formi, boste kolo porivali po klancu navzgor, tako kot midva. Tura je primerna za vse gorske kolesarke in kolesarje, ki jim ni težko stopiti s kolesa ali potisniti kolo čez strm odsek.

Najprej zapeljeva v suho kamnito strugo Potoka in se usmeriva levo pod most. Nadaljevala sva po označeni poti do vasi Gračišče. Pot naju je vodila mimo vinogradov in sadovnjakov vse do slikovite cerkvice Sv. Kvirina obrobljene s kamnitim obzidjem in pripadajočimi cipresami, ki nam daje povsem toskanski vtis. Sv. Kvirin je cerkvica h kateri so hodili naši predniki prosit za dež, ki bi jim namočil presušena polja, da ne bi bili pozimi lačni.

Od cerkvice sledimo v smeri grebena, tako da z orientacijo nisva imela težav. Počasi se spuščamo čez vrh Veli Badin vse do makadamske ceste, kjer tik pred njo zavijemo ostro desno, do spodmolov. V stenah spodmolov gnezdijo ogrožene ptice, zato spoštujte opozorila na opisnih tablah pod stenami. Do makadamske ceste se vrnemo po isti poti. Prečimo makadamsko cesto in nadaljujemo po gozdni poti ...

Oznake: KOL
eXTReMe Tracker