Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zaradi hitrega taljenja ledu

Večer, Potovanja: … se na površju pojavljajo trupla pogrešanih alpinistov

Številne študije kažejo, da se ledeniki na območju Mount Everesta, kot v večini Himalaje, hitro talijo in tanjšajo.

Strokovnjaki so zaskrbljeni zaradi številnih trupel, ki so jih v zadnjem času odkrili zaradi taljenja ledu na najvišji gori na svetu Mount Everest. Od prvega vzpona na goro do danes je tam umrlo okoli 300 alpinistov, kar dve tretjini trupel pa se še vedno nahaja pod snežno odejo, poroča BBC. Skupaj se je na goro do sedaj povzpelo več kot 4800 alpinistov.

Po poročanju BBC je največ trupel na predelu Khumbu, našli so jih tudi na delu Camp 4 in Camp1, kjer so leta 2017 odkrili del roke, ki je pripadala truplu planinca, ki je bil zakopan v snegu. Kasneje istega leta so na istem mestu odkrili še eno truplo. Nekaj trupel ali njihovih delov so odkrili tudi v baznem taborišču.

Številne študije kažejo, da se ledeniki na območju Mount Everesta, kot v večini Himalaje, hitro talijo in tanjšajo. Študija iz leta 2015 je pokazala, da so se jezera na ledeniku Khumbu, ki jih morajo plezalci prečkati, da bi se povzpeli na mogočen vrh, širili in se združevali. Razlog za to je bilo prav pospešeno taljenje. A. L.

Slovenci na vrhu Mount Everesta, kot jih navaja Wikipedia

- Jernej Zaplotnik, 13. maj 1979
- Andrej Štremfelj, 13. maj 1979 in 7. oktober 1990
- Stane Belak - Šrauf, 15. maj 1979
- Viki Grošelj, 10. maj 1989
- Marija Štremfelj, 7. oktober 1990
- Janez Jeglič, 7. oktober 1990
- Franc Pepevnik, 22. maj 1997
- Pavle Kozjek, 23. maj 1997
- Davo Karničar, 7. oktober 2000
- Franc Oderlap, 7. oktober 2000
- Tadej Golob, 9. oktober 2000
- Matej Flis, 9. oktober 2000
- Gregor Lačen, 9. oktober 2000
- Viki Mlinar, 21. maj 2005
- Marko Lihteneker, 21. maj 2005
- Roman Benet (IT), 17. maj 2007
- Tomaž Jakofčič, 19. maj 2009
- Tomaž Rotar, 16. maj 2017
- Urban Pfajfar, 12. december 2018


Taljenje ledu razkriva žrtve Mount Everesta

Večer, 26.03.2019: Taljenje ledu razkriva žrtve

Zaradi globalnega segrevanja se v Himalaji talijo ledene plošče in ledeniki, zato na površje prihajajo trupla, ki so bila dolga leta pokopana.

Od prvega poskusa vzpona na uradno najvišji vrh sveta je Mount Everest terjal skoraj 300 življenj, pri čemer strokovnjaki ocenjujejo, da sta dve tretjini vseh trupel še vedno zakopani pod snegom in ledom. Toda v prihodnosti se to utegne spremeniti zaradi vpliva podnebnih sprememb. Ang Čering, nekdanji predsednik nepalske alpinistične zveze, pravi, da se zaradi globalnega segrevanja hitro talijo ledene plošče in ledeniki, zato na površje prihajajo trupla, ki so bila vsa leta pokopana. Eden od nepalskih vladnih uslužbencev je v pogovoru z britanskim BBC povedal, da se je število takšnih trupel v zadnjih letih znatno povečalo: "Sam sem sodeloval pri odstranjevanju več kot desetih trupel iz različnih predelov Everesta. Jasno postaja, da jih na površje prihaja čedalje več."

Člani Združenja odprav Nepal (EOAN) so letos v čistilni akciji iz višje ležečih taborov na gorah Everest in Lotse odnesli ostanke plezalnih vrvi in druge smeti, odstranjevanje trupel pa predstavlja bistveno večji izziv tako z logističnega kot finančnega vidika. Njihovo delo je namreč zahtevno, naporno in drago - strokovnjaki ocenjujejo, da stroški prenosa trupla z gore znašajo med 35 in 70 tisoč evri. Ena najtežjih nalog ekipe do sedaj je bilo prenašanje 150 kilogramov težkega in popolnoma zamrznjenega trupla z višine okoli 8700 metrov v dolino. "To bi morala biti prioriteta vlade in alpinističnih društev. Če jim to uspeva na tibetanski strani Everesta, se bomo morali s tem soočiti tudi mi," opozarja predsednik EOAN Dambar Parajuli. S tem je mislil na prizadevanja na kitajski, severni strani gore, kjer pred začetkom spomladanske plezalne sezone z gore odnašajo trupla preminulih alpinistov.

V preteklih letih so bili v bližini baznega tabora večkrat opaženi napol zakopani udi ponesrečencev. Leta 2017 so blizu Tabora 1 opazili roko, ki je pogledala iz snega, istega leta je nato led razkril še truplo na ledeniku Khumbu, ki ga morajo alpinisti prečkati, če se želijo povzpeti na 8848 metrov visoko streho sveta. V njegovi okolici se v zadnjem času pojavlja največ posmrtnih ostankov. Že leta 2015 so analize razkrile, da jezera na njegovi površini postajajo vedno večja in se združujejo zaradi pospešenega taljenja ledu. Druga skupina raziskovalcev z britanskih univerz Leeds in Aberystwyth je lani pri vrtanju v ledenik odkrila, da je bil led toplejši, kot so pričakovali. Najnižja izmerjena temperatura ledu je bila le okoli -3,3 stopinje Celzija in tudi sicer je bila temperatura najhladnejšega ledenika za dve stopinji višja od povprečne letne temperature zraka.

Nekatera trupla pa pridejo na površje zaradi premikanja ledenikov, pravi Čering Pandey Bote, podpredsednik nepalske zveze gorskih vodnikov. "Toda večina plezalcev je psihično pripravljena na takšne prizore." V višje ležečih delih lahko trupla služijo celo kot smerokazi oziroma markacije. Enega od njih se je prijel vzdevek "zeleni škornji" zaradi značilne obutve lastnika, ki je umrl ob kamniti steni blizu vrha gore, sedaj pa plezalcem služi kot znak, da so na pravi poti.

Strokovnjaki pravijo, da je odločitev o tem, kaj storiti s trupli, zelo občutljiva in osebna tema. Znani alpinist in pisatelj Alan Arnette meni, da bi večina plezalcev ob smrti raje za vedno ostala na gori, zato bi jih bilo nespoštljivo odnesti v dolino, razen če jih je s poti treba odstraniti zaradi varnosti drugih alpinistov oziroma če je to želja svojcev. (dr)
 

Vecer.si 21.03.2019; 16:36
Zaradi hitrega taljenja ledu se na površju pojavljajo trupla pogrešanih alpinistov 

 


Vecer.si 26.03.2019; 05:00
Taljenje ledu razkriva žrtve Mount Everesta

300 alpinistov in šerp je umrlo na pobočjih najvišje gore sveta

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti