Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Osem desetletij

Večer, Koroška - Andreja Čibron Kodrin: … planinskega društva. Jubilej bodo praznovali v dvorcu Bukovje. 

Začetki Planinskega društva (PD) Dravograd segajo v leto 1939, ko je bilo 26. marca ustanovljeno kot podružnica Slovenskega planinskega društva (SPD). Na obmoju današnjega Meddruštvenega odbora planinskih društev za Koroško, ki povezuje 13 PD, so takrat delovale že tri podružnice SPD: od leta 1919 Mislinjska podružnica v Slovenj Gradcu, od leta 1919 Mežiška podružnica v Pliberku, po plebiscitu pa na v Prevaljah, in od leta 1926 podružnica Peca v Mežici.

Dravograjski planinci so nameravali zgraditi planinsko kočo na Košenjaku, vendar je načrte prekrižala vojna. Po njej se planinstvo ni moglo razmahniti zaradi vključenosti tega območja v obmejno cono. Domačini so se zato najprej vključili v sosednja PD, svoje društvo pa na čelu s predsednikom Francem Kandučem ponovno ustanovili leta 1965. Društvo so v naslednjih letih vodili še Jože Korošec, Friderik Ambrož, Ivana Kotnik, Rado Krpač, Ludvik Pušnik in Jožica Heber, od leta 2013 pa je predsednik Marjan Epšek, ki je to funkcijo opravljal že med letoma 1992 in 2003.

Društvo, ki povezuje okrog 290 članov, je med dejavnejšimi v občini Dravograd. Večkrat so pripravili srečanje koroških planincev, v najem prevzeto propadajočo stražarnico so preuredili v Planinski dom Košenjak in ga svečano predali v uporabo leta 1994, kasneje pa so pri njem postavili še malo biološko čistilno napravo in igrala, poskrbeli so za registracijo in odprtje mejnega turističnega prehoda pod vrhom Košenjaka. Pri društvu delujejo različni odseki: vodniški, mladinski, gospodarski, turnokolesarski, za planinska pota in varstvo gorske narave. Osnovni dejavnosti sta vodenje izletov, za kar skrbi dvanajst vodnikov, in vzgoja mladih planincev. V letošnji program so zapisali več kot 30 planinskih in turnokolesarskih izletov, poleg bližnjih ciljev so izbrali še vzpone na druge slovenske (denimo Mangart, Boč, Grintovec) in avstrijske gore (Obir, Hochalmspitze) ter planinarjenje v Bosni.

"Člani društva, ki so vodili in vodimo društvo skozi vsa leta, se nismo zapisali planinstvu, ker bi tako velevala moda, ampak ker nam vrnitev v naravo pomeni sprostitev, našo bogatitev in utrditev duha naroda. Ta spoznanja želimo prenašati na druge planince in mlajše generacije," pravi predsednik. Slovesnost ob 80-letnici društva bo v dvorcu Bukovje v petek, 29. marca, ob 18. uri.

Andreja Čibron Kodrin

Vecer.si 23.03.2019
Osem desetletij planinskega društva

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti