Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Sakomanova grebenska prečnica

22.03.2019

Sakomanova grebenska prečnica

petek, 22. marec 2019, ob 05:28, Andrej Bračič, ogledov: 817

Skrite poti - Andrej Bračič: Ni več daleč do vrha. Samo še čez gozd in vzpon na vrh. Pa se malo zaplete.

Vedno, ko sem bil na vrhu Kavčiča mi je pogled uhajal proti Žbevnici. To je najzahodnejši vrh Čičarije na skrajnem jugu Kraškega roba. To mora biti to zelo lepo grebensko prečenje, sem si govoril. Pa še kako res je! od Goliča do Žbevnice poteka Sakomanova pot, poimenovana po Josipu Sakomanu iz PD Želježničar iz Zagreba. Poznana tudi kot Istrska planinska pot.

Ni ga lepšega, kot vožnja po grebenu obraslim z zlato orumenelimi travami. Z vrha Žbevnice se nam odpre pogled na Kavčič, Lipnik, Golič in Slavnik. V daljavi na Julijske Alpe in celo Dolomite. Dvakrat prečimo državno mejo zato moramo s sabo imeti osebni dokument. Usmeriva se po makadamski cesti proti mejnemu prehodu Rakitovec. Meja je varovana z ograjo zato, se ne moreva peljati kar po čez. Najprej zapustiva območje varovano z ograjami in poiščeva gozdno pot, ki naju pelje proti vasi Slum in Klenovščak.

Sledi krajši vzpon proti vasi Trstenik, kjer se priključiva na pot 100 milj Istre. Slediva poti in kmalu zatem zagledava radijski stolp na južnem pobočju Žbevnice. Ni več daleč do vrha. Samo še čez gozd in vzpon na vrh. Pa se malo zaplete. Opazim prazno zadnjo gumo. V plašču najdem dokaj velik trn, ki ga komaj odstranim. Menjava nama je delala manjše preglavice, a sva uspela. Pot na vrh se precej strmo dvigne ...

Oznake: KOL
eXTReMe Tracker