Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Z GRS Kranj

Črnuški AO, 21.03.2019
Po Berchtesgadenskih Alpah z GRS Kranj

petek, 22. marec 2019, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 428

Črnuški AO - Jakob Kovač: ... po Berchtesgadenskih Alpah

Prvi dan smo usekali krožno turo in se povzpeli na Schneibstein (2276m) ter Fagstein (2164 m). Vreme se je tekom dneva naredilo in pokazali so se dih jemajoči razgledi na nemško-avstrijske zasnežene vrhove.

Drugi dan je bila že od jutra šajba, naskočili smo Hoher Göll (2522 m), kjer je mrgolelo Avstrijcev in Nemcev ... Toliko turnih smučarjev v dnevu še nisem videl, ocenjevali smo jih na okoli 300, od tega je bilo presenetljivo veliko žensk v primerjavi s slovenskimi običaji. Opazil sem tudi, da Nemci in Avstrijci prisegajo bolj na ožje smučke, s svojimi Ripstick 96 sem bil skoraj najširši freerajder naokoli.

Tretji dan je naše območje prehajala hladna fronta s sneženjem in slabim vremenom. Kljub temu smo se odločili s smučmi napasti Hitlerjevo Orlovo gnezdo, ali kot se originalno imenuje - Kehlsteinhaus (1834 m). S smučmi smo skozi gozd cikcakali po sila zanimivi v steno urezani ozki cesti, ki je bila popolnoma zasuta s snegom. Prekinitve so bile le v mnogoterih tunelih, ki so dodatno popestrili turo. Z vrha smo smučali po kar lepi meri pršiča, nekaj tunelov pa se je dalo presmučati brez snemanja smuči.

Četrti dan smo se odločili za malo bolj raziskovalno turo brez posebnega ciljnega vrha, pogledat smo šli široko grapo Steintal, ki se je odcepila od ogromne ledeniške doline Klausbachtal. Od jezera Hintersee smo najprej kar nekaj kilometrov stopicali po ravnem, saj je bila cesta za smrtnike zaradi nacionalnega parka zaprta, potem pa se usmerili levo v hrib. Do snega na višini 1100 metrov smo hodili približno uro, potem smo prešaltali na smuči.
Pršiča je bilo vedno več, vreme pa ni hotelo sodelovati, saj je občasno modrino vedno bolj napadala megla. Na vrhu grape (2270 m) smo obrnili, saj je bil izstop na greben že prestrm za turne smuči. Smučali smo tisoč višinskih metrov po neokrnjenem pršiču, v celi dolini smo bili popolnoma sami.

Za zadnji, peti dan smo si prihranili najlepšo turo tod okoli - smučarijo v naročju Watzmannove stene. Obiskali smo tako imenovane Watzmannove otroke (Watzmannkinder) na višini približno 2300 metrov. Vreme je bilo vedno lepše, zgoraj pa kar 50 centimetrov pršiča.
Takšnega smučanja še lep čas ne bom doživel ...

Oznake: smuTurno
eXTReMe Tracker