Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zahodna stena Brane

AO Kamnik, 18.03.2019
Zimska Zahodna stene Brane 

torek, 19. marec 2019, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 835

AO Kamnik - Žiga Orožem: Kot vsako zimo sem tudi letos večrat šel opazovat kaj se dogaja s svečo v Centralni smeri ...

... oz. kako izgleda Direktna varianta Osrednje grape v zahodni steni Brane!
Tudi letos me ni spustila čez. Ob plezanju razu Velikega Grebena in Peščenega razu v Turski gori, vsaj v zgornjem delu, mi je pogled vseskozi odnašalo v zahodno steno Brane, kjer so se zelo dobro videli beli trakovi po zajedah in v glavi so se mi že pojavljale možnosti ...
Do pod zahodne stene Brane sva z Volontarjem dostopala čez Žmavčarje nato sva po lovski poseki prečila pod Tursko goro in nasproti Vojkine smeri sva se abzajlala v Kotliško grapo (2 h).

12. marca - Vojkina smer: prvi raztežaj te popelje po snežni rampi rahlo v desno. Sledi spust (vsaj 5 m), da prideš do zajede, nato spet navzgor. Tukaj sva plezala s pomočjo zaledenelih trav. Sledi previs (V), nato dolgo snežišče (60 m). Slediš snegu v zajedo, kjer se zadeva postavi pokonci in postane zabavno. Trd sneg, tudi led v zajedah in kaminih, ti nariše nasmeh na obraz. Tri raztežaje težave okoli V. Tik preden bi se najini smeri pridružila smer Plesnivka sva šla bolj direktno varjanto v smer Krožne police. Dva raztežaja. Sledila je pokončna zajedica v soncu do lope kjer bi z lahkoto spal. IV. Nato odličen mix, draytool prehod čez previs, V, v lažji svet, kjer na vrhu uzreš veliko naravno okno katerega sva obšla po levi.

15. marca - 1.ZP Garfild: Kakšnih 200 metrov nižje od Vojkine smeri se pojavi strma rampa pod previsi katera te popelje v grapo pod velik skalni stolp. S katerega skačejo wingsuit-arji!!

Prvi raztežaj se začne po krušljivi zajedi brez uporabnega snega in zasiganih počeh, VI+, do velike previsne zajede. Od tam malo kaminsko nato desno v plate pod previsom, klin, skala je dobra plezal sem brez rokavic, nato spet navzgor v zajedo, kjer me je ravno na najbolj zoprnem delu čakal tanek led odrešitve. Sledijo štirje raztežaji (60 m) z vmesnimi previsi in lednimi skoki. Težave okoli V, vmes je 30 m slap s 15 m 90° rahitičnim ledom. Nato 200 metrov po grapi pod stolp in desno okoli njega do pokončnih rdečih plat. Tu en raztečaj do previsov, kjer sva imela dve možnosti: iti levo v plate (original smer Garfild) ali desno v tanek led. Izbrala sva desno varianto.
Po tankem ledu (mix, VI) do zajede na levi. Od tam sem prečil levo nad previsi (mix, V) do velike skalne ure, kjer sem okoli dal varovanje. Od tu spet težka skalna prečnica proti desni (VI+), kjer sem si vmes pomagal z zaledenelimi travami. Sidrišče v veliki lopi. Sledi še zadnji skalni raztežaj (60 m, V+) in nato še en cug do vrha stolpa.

Sestopala sva po normalni poti na Brano, do Koče na Kamniškem sedlu, v dolino in okoli Brane do avta pod žičnico za Kokrsko sedlo.

Odlične celodnevne ture po katerih z lahkoto zaspiš!
Kakor sem opazoval steno pa upam, da bo tudi v prihodnjih zimah ponujala podobne razmere saj tisti beli trakovi kateri še niso splezani verjetno ponujajo odlično plezarijo.

Oznake: ALP

Komentiraj (1):

Tone Škarja, torek, 19. marec 2019, ob 09:31

ALPINIZEM!!!

eXTReMe Tracker