Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zbor reševalcev

GRZS 2019: 13. marca v Izobraževalnem centru URSZR na Igu

Udeležilo se ga je 66 reševalcev z glasovalno pravico iz vseh 17 postaj in društev.

Gorske reševalce in goste – Stanislava Lotriča, namestnika generalnega direktorja URSZR, Rajka Šimunkoviča, predstavnika Generalne policijske uprave in Martina Šolarja, podpredsednika Planinske zveze Slovenije je pozdravil predsednik GRZS Janez Rozman.

Pred uradnim delom je predsednik GRZS podelil priznanja reševalcem, in sicer Svečano listino GRZS Vincencu Griljcu (DGRS Kamnik), priznanje Častni član GRS so prejeli Zvone Korenčan (DGRS Kranj), Janez Brojan, Janez Dovžan, Franc Lakota in Klavdij Mlekuž (vsi DGRS Mojstrana), ter priznanje Plaketo za življensko delo Pavel Odar (DGRS Bohinj), Miro Štebe, Janez Šušteršič in Miro Šušteršič (vsi DGRS Kamnik), Ivan Rejc, Marko Benedejčič in Miljko Lesjak (PGRS Tolmin) in Iztok Tomazin (DGRS Tržič).
Priznanja Civilne zaščite, ki so jim bila podeljena na osrednji prireditvi CZ ali regijsko so prejeli gorski reševalci: Franci Jesenovec, Stane Stanonik, Stane Čufer, Ivan Mežik in Martin Štendler (bronasti znak CZ), Mihael Arh in Marko Bokan (srebrni znak CZ), Marko Kavčič (zlati znak CZ), Plaketo CZ je prejelo DGRS Maribor.

Po izvolitvi delovnega predsedstva in Drejca Karničarja kot delovnega predsednika je zbor nadaljeval uradni del. Po sprejetju poslovnika zbora GRZS je sledilo poročilo predsednika Rozmana o delu GRZS v letu 2018.
Zveza šteje 848 registriranih članic in članov, od tega 733 aktivnih in 24 novih članov, ki so sodelovali pri 537 intervencijah v 17.776 urah. Skupaj so opravili 122.730 ur prostovoljnega dela. V letu 2018 je bilo 471 reševalnih in 66 iskalnih akcij, v 249 posredovanjih je sodeloval helikopter Slovenske vojske ali Letalske policijske enote.
Največ reševalnih akcij so imeli reševalci DGRS Bohinj (86) sledita PGRS Tolmin (74) in PGRS Bovec (48). V času poletne sezone je dežurna ekipa (posadka helikopterja, reševalec letalec, zdravnik reševalec letalec in policist) na letališču Aerodrom Ljubljana na Brniku opravila 91 dni dežurstva in v tem obdobju izvedla 111 posredovanj. Izven dežurstva je GRZS v primeru potreb po zdravniku zaprosila za pomoč ekipo HeNMP in v združeni ekipi sodelovala pri 104 intervencijah. V času zimskih počitnic je organizirala dežurstvo reševalca letalca na letališču. V letu 2018 so bili najpogostejši vzroki za nesrečo nepoznavanje terena, nepripravljenost za turo, aktivnosti v zraku in poškodbe pri delu.

Poleg reševanja GRZS deluje tudi na področju vzgoje in izobraževanja po posameznih komisijah in društvih ter postajah, skrbi za opremljanje članic in članov, informira javnost o delu GRZS. Ravno tako je bila GRZS prisotna na srečanjih ICAR, Alpe-Adria, Kongresu slovenskih gasilcev, Dnevih zaščite in reševanja, skupaj s PZS je organizirala posvet Gore in varnost, ... GRZS in njene članice pri delu opažajo povečanje potreb po posredovanjih gorskih reševalk in reševalcev s tem pa tudi probleme, ki pri tem nastajajo.
Število nesreč se je v petletnem obdobju od leta 2013 do 2018 dvignilo na 36 odstotkov, kar pomeni večjo obremenitev za reševalce, povečano uporabo opreme in več preventivnega dela.
Finančna sredstva za delo, ki jih po pogodbi o sofinanciranju dejavnosti zagotavljajo URSZR, FIHO in donacije, ne zadostujejo za normalno opravljanje dela, zato je prišlo tudi v letu 2018 do negativnega finančnega stanja. Glavni razlog za to je zvišanje stroškov storitev in povračil za reševalne intervencije. Za pokritje nastale izgube je UO svojem 5. sestanku vodstvu GRZS naložilo pripravo sanacijskega programa. V letu 2018 so se problemi v zvezi s prostorsko problematiko nekaterih društev začeli reševati s sodelovanjem URSZR in lokalnimi skupnostmi.

Finančno poročilo URSZR, FIHO in GRZS za leto 2018 je podal strokovni sodelavec Dušan Polajnar, poročilo Nadzornega odbora Matej Kranjc, poročilo disciplinskega razsodišča Tomo Sbrizaj, poročilo strokovne službe GRZS Robert Sušanj in poročilo o delu Sklada Okrešelj Miha Dolinar.

Razprave na poročila ni bilo. Zbor reševalcev so pozdravili gostje. Stanislav Lotrič se je zahvalil za požrtvovalno delo reševalk in reševalcev ter zagotovil podporo URSZR pri reševanju problemov financiranja, opreme, prostorov, ... in z medsebojnim zaupanjem. Predstavnik Policije Rajko Šimunkovič je pozdravil dobro partnersko sodelovanje GRZS in Policije, podpredsednik PZS Martin Šolar pa je pozitivno ocenil skupno sodelovanje PZS in GRZS z namenom nadaljevanja tudi s kakšnimi novimi projekti.

Poročila so bila soglasno sprejeta, prav tako tudi plan dela in finančni plan GRZS za leto 2019. Zbor reševalcev je potrdil tudi imenovanje novih članov v Upravni odbor GRZS, saj je prišlo v nekaterih društvih do sprememb v vodstvu.

Proti koncu zbora je Stanislav Lotrič pojasnil na kakšen način bo potekalo sofinanciranje GRZS s strani URSZR, svetnik FIHO Ljubo Hansel pa je povedal, da se je povečalo število humanitarnih organizacij, ki prejemajo sredstva od Fundacije hkrati pa so se zmanjšala sredstva Loterije Slovenije za FIHO, zato bo posledično GRZS prejela nekaj manj sredstev od Fundacije.
Zbor gorskih reševalcev je bil uspešen in kljub obsežnemu dnevnemu redu zaključen po poldrugi uri.
Irena Mušič Habjan, KINFO GRZS
Foto Vladimir Habjan

GRZS, 17.03.2019
Zbor reševalcev GRZS 2019 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti