Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski svet - 14.03.19

02.03.2019
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

sreda, 20. marec 2019, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 443

Primorski dnevnik: Izlet v Solbico | Lepi vršič | Prijateljstvo brez meje 2019 | Občni zbor ...

Izlet v Solbico

Vremenoslovci so točno nad Rezijo narisali oblaček s kapljico, a so se ušteli. Kanin je prejšnjo nedeljo res cel dan ostal skrivnostno zamegljen, a Perun je darežljivo prizanesel izletnikom Slovenskega planinskega društvu Trst. Takoj po prijaznem sprejemu in prigrizku ob solbiški cerkvi so se razdelili na dve skupini. Prva, pogumnejša, jo je mahnila 600 metrov strmo navkreber na hrib Grad. Vodila sta jo mlada Sandro Quaglia, predsednik Rozajanskega duma, in Federico Lonardi, študent arheologije v Vidnu, ki o recentni najdbi dveh obzidij pozno rimljanskega gradu na vrhu hriba piše diplomsko nalogo. Drugo, previdnejšo skupino, pa je pritegnila Ta lipa pot. Ubrali so bolj položno in prijetno krožno stezo ob slapovih, potokih imenovanih Po Tok, rekah imenovanih Woda, lehah z zelenimi stebelci česna ali stroka in pobočjih prekritih z rdeče cvetočim resjem. V Kikej, starodavni predel vasi, ki je nedotaknjen preživel potres z leta 1976, jih je pospremil Giuliano Fiorini od društva ViviStolvizza, ki skrbno vzdržuje vse steze in skrbi za družbeno in kulturno življenje v Solbici. Društvo je SPDT-jevcem tudi pripravilo skupno kosilo. Po uvodni slastni mineštri z dvajsetimi domačimi zelenjavami je pohodnike navdušil jelenov golaž z odlično polento. Tudi jelen je bil »a chilometro zero«, saj ga je na bližnji planoti Piisti Gozd ustrelil domačin Bernardino Di Lenardo. Bil je deležen burnega aplavza skupaj z vrhunskima kuharicama Agnese, lovčevo, in Rino, Giulianovo ženo. Presenečenj vsekakor ni bilo še konec. Prikazali sta se citira in bunkula in Federico in Sandro sta sprožila divjo seanso rezijanske glasbe in petja, ki je tako prevzela skupino, da so se nekateri veselo vrgli v sicer dostojanstven rezijanski ples. Pomirili so se komaj v Ta stari buteji, trgovini, ki so jo obnovili vaščani sami in ki ponuja vrsto krajevnih dobrot. Za Muzej brusačev ni bilo več časa, Sandro Quaglia pa je pokazal novi Muzej rezijanskih ljudi, ki ga magični kamen z luknjico in žebljem varuje pred Penmovimi strelami - tako kot so bili pred strelami in dežjem tokrat zavarovani tudi nedeljski pohodniki. V slovo jim je še (v rezijanščini) povedal zgodbo o sanjah kralja Davida in peklu in odrešiti'i njegove družine, (is)

Lepi vršič

Čeprav se bližamo začetku pomladi Slovensko planinsko društvu Trst načrtuje snežno turo v Karnijske Alpe in sicer na Lepi vršič (Cima bella), hrib visok 1941 m leži na italijansko-avstrijski meji med Zilsko dolino na severu in Kanalsko na jugu. Peljali se bomo v Ukve in od tam po drzno speljani cesti v zatrep hudourniškega potoka Ukve do gostišča pri Gamsu (1130 m). Od gostilne se bomo napotili po kolovozih in travnikih proti severozahodu do vrha, kjer bomo ob lepem vremenu lahko občudovali okoliške Karnijce, Julijce in bolj oddaljene Visoke Ture. Pot ni zahtevna, a bo treba v dveh urah in pol premostiti okrog 800 m višinske razlike. Obvezna je zimska oprema (lahko tudi krplje). Na razpolago je tudi društveni kombi. Odhod v nedeljo 17. marca ob 6 uri iz Bazovice. Informacije daje Mauro na št. 3452420325

Prijateljstvo brez meje 2019

Slovenske planince, ki živijo v treh različnih državah ob Jadranu: člane Planinske skupine K.P.D. Bazovica z Reke, PD Snežnik iz Ilirske Bistrice v Sloveniji ter člane tržaških društev SPDT in Planinskega odseka ŠD Sloga - ŠK Devin (Italija) veže iskreno prijateljstvo. Pogosto se srečujejo, najbolj pričakovan trenutek pa je tradicionalno letno srečanje, ki so ga poimenovali »Prijateljstvo brez meje«. Letošnje, 14. srečanje bo v nedeljo, 7. aprila . Organizira ga Planinska skupina Slovenskega doma KPD Bazovica, zato se bo odvijalo na območju Reke. Organizatorji so v ta namen izbrali zelo zanimivo poučno krožno turo po stezi Ponikve z ogledom istoimenske vasice, izvira ponikalnice in (morda) presihajočega jezera Ponikve. Predvidene so približno tri ure nenaporne hoje brez visokih vzponov. SPDT-jevci se bodo na srečanje podali z avtobusom. Odhod iz Trsta, Trg Oberdan ob 6. uri oziroma ob 6.15 iz Bazovice. Obvezna je planinska obutev in pohodniške palice. Vpisovanje do sobote, 30. marca, oziroma do zapolnitve mest. Za informacije in prijave pokličite na tel. št. 040413025 (Marinka).

Občni zbor SPDT

65. redni občni zbor Slovenskega planinskega društva Trst bo v petek, 22. marca, ob 20. uri v prostorih SKD Bar- kovlje, Ul. Bonafata št. 6 v Trstu.

Občni zbor PD Nova Gorica

V Novi Gorici bo jutri, 15. marca, 70. občni zbor Planinskega društva. Zasedanje bo v prostorih gledališke dvorane nove telovadnice, v Rejčevi ulici 1/B ob 18. uri.

Velebit in Dalmacija

Goriški planinci vabijo na večdnevni izlet v Velebit in Dalmacijo med Zadrom in Splitom ter Zagoro. Izpeljali ga bodo med 28. majem in 2. junijem, v sodelovanju s turistično agencijo, potovanje bo z avtobusom z odhodom iz Gorice. Program predvideva ogled zanimivih zgodovinskih mest, naravnih zanimivosti, nekaj bo tudi planinske vsebine. V Ogulinu si bodo ogledali etnografski in planinski muzej, v Gospiču center Nikole Tesla. Sledil bo ogled znanih in starodavnih dalmatinskih mest Zadra, Nina, Splita in Šibenika, v Zagori ogled stečkov (srednjeveških nagrobnikov). Spoznavanju naravne dediščine bosta namenjena obiska slapov Krke in vožnja po reki Cetini ter spoznavanje Vranskega jezera (največjega na Hrvaškem). Namestitev bo v hotelih, v dvoposteljnih sobah, s polpenzijonsko oskrbo (zajtrk in večerja). Zaradi bližajoče se turistične sezone so roki za prijavo, oziroma potrditev rezervacije, zelo kratki. Informacije in prijave do 20. t. m. tel. 3317059216 (Vlado).

eXTReMe Tracker