Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Prvinska divjina na Kraškem robu

15.03.2019

Prvinska divjina na Kraškem robu

petek, 15. marec 2019, ob 05:30, Andrej Bračič, ogledov: 644

Skrite poti - Andrej Bračič: Privoščim si kos kruha in kranjsko klobaso. V meni pa vriska in piska od lepot skoraj pozabljene divjine kraškega roba.

Trije vrhovi s slikovito rumeno obarvanimi travami polno kotanj, vrtač in jam. Kojink (802 m), Golič (890 m) in Kavčič (879 m) so vrhovi, ki stojijo na travnatem grebenu prostranih kraških travnikov. Lahko dostopen svojstven gorski kraški svet, ki posebej očara pozno pomladi, ko so travniki polni narcis. Tura poteka večinoma po travnatih traktorskih poteh.

Začnemo po gozdu, potem pa se dvignemo na goli travnat razgledni greben. Nudi nam pogled na Slavnik, Snežnik, Istro in Jadransko morje. Ob jasnem vremenu pa vidimo Julijske Alpe in Dolomite. Začel in končal sem v vasi Črnotiče. Po makadamski cesti sem se zapeljal pod železnico in zavil na zapuščen kolovoz. Sledil sem oznakam za cerkev Marije Snežne. Cerkvica leži na vrhu griča, do katere vodi travnat kolovoz. Pot me je peljala skozi vas Praproče in naprej po makadamu, kjer sem še enkrat  zapeljati pod železnico.

Peljem se mimo Lovske koče, ki ni tipična lovska koča ampak nekakšen bunker. Še malo klanca in začelo se je, zaradi česar sem spet prišel. Razgleden travnat greben s slikovito rumeno obarvanimi travami. Z vrha Kojnika se spustim po enoslednici na travnat kolovoz, ki me pripelje do vznožja Goliča. Tu se pot postavi bolj pokonci, zato sem moral nekaj časa potiskati kolo. Nadaljujem po grebenu ...

eXTReMe Tracker