Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Luka Kovačič

PZS/Za medije, 14.03.2019
14. 3. 2019, Luka Kovačič odličen na svetovnem prvenstvu 2019 v turnem smučanju


Fotografije: ISMF


YouTube, 13.03.2019

petek, 15. marec 2019, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 312

... je na svetovnem prvenstvu v tekmovalnem turnem smučanju prvič nastopil v članski konkurenci in v vzponu dosegel 14. mesto, na posamični tekmi pa 21.

Švicarski Villars med 9. in 16. marcem gosti svetovno prvenstvo v turnem smučanju, na katerem Slovenijo med tekmovalci iz 31 držav zastopa mlada trojica.

Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja) je premiero na svetovnem prvenstvu doživel pred dvema letoma, ko je med mlajšimi člani dosegel 10. mesto posamično in 12. mesto v vzponu, letos pa je na svetovnem prvenstvu prvič nastopil v najzahtevnejši članski konkurenci. 23-letni Kranjčan, januarja imenovan za najuspešnejšega slovenskega turnega smučarja 2018, je za "ogrevanje" v Švici v torek, 12. marca, v disciplini posamično v konkurenci 75 tekmovalcev osvojil 21. mesto; zmagal je Italijan Robert Antonioli.
Dan pozneje, 13. aprila, pa je s 14. mestom v vzponu med 63 tekmovalci dosegel rezultat kariere. S časom 27:16 je za zmagovalcem, Švicarjem Wernerjem Martijem, zaostal za 2 minuti in 3 sekunde, do prve deseterice pa mu je zmanjkalo manj kot 20 sekund.

"Svetovno prvenstvo se je odvilo nad pričakovanji. Glede na snežne razmere doma sem še največ pričakoval od tekme v vzponu, saj smučanja realno ni bilo mogoče trenirati. Nisem bil obremenjen s pričakovanji in le želel sem na obeh tekmah dati vse, kar imam. Na posamični tekmi se je v šestih vzponih nabralo slabih 1700 metrov vzpona po deloma zelo tehnični trasi. Na vzponih sem bil konkurenčen, tudi na smučanju sem bil presenetljivo zraven, izgubljal pa predvsem na menjavah. Tako da sem na koncu prišel do 21. mesta, kar je bilo rahlo presenečenje in velika motivacija za tekmo v vzponu. Tu sem zato brez zadrege ciljal v top 10. Zaradi ekstremnih vremenskih pogojev so prilagodili traso, ki je bila izjemno položna, skorajda ravninska. V slabih petih kilometrih smo opravili le 470 metrov vzpona. Vendar so vedno pogoji za vse enaki, tako da se me to ni dotaknilo. Lepo sem držal stik z najboljšimi, na koncu pa je za želen cilj zmanjkala pika na i - od najboljših 10 me je ločilo manj kot 20 sekund. Konkurenca je vedno bolj in bolj zgoščena, tako da se vsak atom moči lahko pozna tudi za pet mest. Če potegnem črto, bi brez zadrege prvenstvo označil za zelo uspešno! Iz leta v leto rastem in napredujem, zato se že veselim poletnega tekaškega dela in nato spet zime. Menim, da ob pravi podpori in pravi ekipi okrog sebe še zdaleč nisem rekel zadnje," je vtise strnil Kovačič, ki je letos že postal tudi državni prvak v turnem smučanju tako v vzponu kot posamično.

Najboljši slovenski turnosmučarski dosežek na svetovnem prvenstvu do zdaj je sicer 8. mesto Nejca Kuharja (Društvo za razvoj turnega smučanja) v vzponu leta 2011 v Clautu v Italiji. Kuhar se je najvišje od Slovencev zavihtel tudi v svetovnem pokalu, in sicer do 5. mesta, sicer pa je s tekmo državnega prvenstva na Zelenici v začetku marca sklenil tekmovalno kariero.

Debi na mednarodnih tekmovanjih sta doživela tudi kadeta, 17-letna Anja Merlak Markič (PD Kranj) in 14-letni Maj Pritržnik (TSK LiMa), ki sta nastopila v vseh treh disciplinah: v šprintu, vzponu in posamično.

Na tekmi v šprintu je Anja osvojila 22., Maj pa 41. mesto, na posamični preizkušnji je bila 17-letna tekmovalka iz Visokega pri Kranju 22., 14-letni tekmovalec z Dobrne pa 38., medtem ko sta na temi v vzponu dosegla Merlak Markičeva 21. in Pritržnik 36. mesto.
Vir: PZS/Manca Čujež 
Oznake: tekTS
eXTReMe Tracker