Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kadar boš na rajžo šel

Primorske novice/Goriška - Janja Kragelj: Dnevnik himalajskega zdravnika Jožeta Andlovica

TOLMIN: V Knjižnici Cirila Kosmača je bil konec decembra minulega leta še zadnji dogodek jubilejnega praznovanja ob 70-letnici Postaje GRS Tolmin, namenjen predstavitvi knjige Jožeta Andlovica, Kadar boš na rajžo šel – Dnevnik himalajskega zdravnika o II. Jugoslovanski alpinistični himalajski odpravi na Kangbačen leta 1965.

Spominski večer, posvečen dr. Jožetu Andlovicu, so s svojim obiskom počastili številni prijatelji in znanci iz različnih krajev Slovenije. Najbolj opazni so štirje njegovi tovariši z odprave na Kangbačen, Marko Butinar, Pavel Dimitrov, Tone Sazonov – Tonač z ženami in Tone Škarja, pa Darinka, žena in sin Jožeta Andlovica, in mnogi, ki so se poklonili njegovemu spominu. Tone Škarja je prispeval nekaj osebnih spominov nanj. Pavel Dimitrov je navdušil prisotne s staro harmoniko, ki ga je spremljala tudi na odpravi, Danica Butinar pa s citrami. Vse je spontano prispevalo k prazničnemu prednovoletnemu večeru v duhu Jožeta Andlovica. Sedem let po svojem zadnjem slovesu je ponovno združil na enem mestu mnoge dobro misleče ljudi, ki se kar niso mogli posloviti.

O avtorju je spregovoril urednik Žarko Rovšček, ki je za lažje razumevanje vsebine delovanja odprave na Kangbačen pripravil tudi krožno projekcijo fotografij s kratkimi pojasnili. Andlovic je na odpravi vestno pisal dnevnik skoraj vsak dan. »Za zdravnika je pisal zelo lepo, z rokopisom ni bilo težav, držal sem se ga dosledno,« piše urednik Žarko Rovšček. Daljša spremna beseda predstavi povzetek odmevov v časopisju, med odpravo in po povratku, pregled knjižnih objav kako so se spreminjale višine, biografske predstavitve članov odprave in Jožeta Andlovica v očeh Himalajcev. Vse je končno zbrano na enem mestu, v knjigi. Rovšček je kar dve leti intenzivno sodeloval s Tonetom Škarjo, ki se je poznavalsko odzival z mnenji in pojasnili, zato se njegovo ime v knjigi velikokrat pojavlja.

Dr. Jože Andlovic je s svojim likom vidno zaznamoval naš himalajizem. Na odpravah je uspešno združeval svoje splošno medicinsko, kirurško znanje in znanje iz zobozdravstva, ki si ga je prostovoljno pridobil v času okrevanja na čeljustni kirurgiji v Ljubljani. Z odličnimi psihofizičnimi zmogljivostmi je uspešno deloval med člani odprave, tako kot v svojih partizanskih letih, vse je obvladoval z njemu značilnim humorjem. Človečnost, ki je bila njegovo vodilo, je gotovo temeljila na bridkih življenjskih izkušnjah. Meje medicinske strokovne pomoči na odpravah je pomaknil do višine nad 6000 m, sodeloval tudi v reševalni akciji na višini 7000 m, moštva so z njegovo pomočjo napredovala in se srečno vračala v dolino.

V knjigi so se člani Postaje GRS Tolmin oddolžili predvsem svojemu nekdanjemu članu Jožetu Andlovicu. Pripoved je še bolj zanimiva, ker gre za iskreno sporočilo predanega himalajskega zdravnika s številnimi življenjskimi izkušnjami, ki si je v himalajsko okolje močno prizadeval vnesti kanček človečnosti. Ta knjižna izdaja želi izpolniti tudi dolg do naše preteklosti, himalajci iz leta 1965 na Kangbačenu so si v težkih časih jugoslovanske gospodarske reforme prizadevali za ugled svoje domovine in zastavili vse za kolektivni uspeh odprave v Himalaji.
Janja Kragelj

Primorske novice/Goriška, 13.02.2019
Kadar boš na rajžo šel

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti