Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nov davek

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... "ubijalske gore" - Nanga Parbata

Skoraj dva tedna sta minila, odkar sta se z Nanga Parbata zadnjič javila Daniele Nardi in Thomas Ballard. Po intenzivnem iskanju so njuni nepremični silhueti uzrli sredi stene osemtisočaka.

V letošnji zimi so poskušale srečo v Himalaji štiri odprave: španska pod vodstvom Alexa Txikona (skupaj s sonarodnjakom Felixom Criado in Poljakoma Pavlom Dunajem ter Markom Klonowskim) se je lotila vzpona na K2, edinega pozimi še neosvojenega osemtisočaka. Isti cilj si je zadala odprava plezalcev iz Rusije, Kazahstana in Kirgizije pod vodstvom Vasilija Pivcova.

Italijan Simone Moro, as zimskih himalajskih vzponov, je s šerpo Pembo Gyaljejem poskušal z zimskim vzponom na osemtisočak Manaslu. Konec januarja sta poskus opustila po tem, ko je v baznem taboru zapadlo kar šest metrov snega in sta se komaj rešila izpod gore.

Zimski Nanga Parbat (8126 metrov) je bil dolgoletna želja 42-letnega Italijana Daniela Nardija, vzpona nanj se je lotil že petič, tokrat po še nepreplezanem Mummeryjevem grebenu. Njegov soplezalec, Anglež Tom Ballard, je bil sin slavne alpinistke Alison Hargreaves, ki je leta 1995, stara 33 let, kot prva ženska opravila vzpon na Everest sama, brez pomoči dodatnega kisika in fiksnih vrvi, tri mesece pozneje pa je izgubila življenje med sestopom s K2. Tom je bil takrat star 6 let. Leta 1993 je bila Hargreavsova prva oseba, ki je v istem poletju splezala šest velikih severnih sten v Alpah (Eiger, Grand Jorasses, Matterhorn, Petit Dru, Piz Badile in Cima Grande), leta 2015 je bil njen sin Tom prvi, ki je to ponovil pozimi. V nesrečni odpravi na Nanga Parbat sta bila še pakistanska gornika Rahmat Ullah Baig in Karim Haiat, ki sta s poskusom zimske osvojitve gore prenehala že konec januarja.

Mučno iskanje izginulih

Nardi in Ballard sta se zadnjič javila 24. februarja s tretjega višinskega tabora na 6300 metrov nadmorske višine in sporočila, da bosta poskusila s končnim vzponom na vrh. Potem drugim članom odprave v baznem taboru ni več uspelo vzpostaviti stika z njima. Po nekaj dneh so sprožili prve poskuse reševanja, pri tem pa jih je oviralo tako slabo vreme kot prepoved helikopterskih letov zaradi vojaških napetosti med Pakistanom in Indijo. Po nekaj dneh, ko so bili leti s helikopterjem omogočeni, se je v reševalno akcijo vključil pakistanski gornik Muhammad Ali Sadpara, ki Nanga Parbat dobro pozna, saj je februarja 2016 skupaj z Morom in Txikonom opravil prvi zimski vzpon nanj. V helikopterskem preletu ob diamirski strani gore so na višini 3. tabora opazili ostanke šotora, uničenega v snežnem plazu, vendar niso mogli potrditi, da je pripadal izginulima alpinistoma.

V začetku prejšnjega tedna je helikopter izpod K2 pripeljal pod Nanga Parbat še Txikona in Criada, ki sta se, dobro aklimatizirana, skupaj s Sadparo in Baigom odpravila v smer, po kateri sta plezala Nardi in Ballard. Najprej so se vzpeli do 2. višinskega tabora, ki ga je zasul plaz, tam so našli nekatere osebne stvari nesrečnih plezalcev, naslednji dan so nadaljevali iskanje med prvim in tretjim višinskim taborom. Nad 2. višinskim taborom so pregledovali teren z dvema dronoma, enega od njiju jim je uspelo dvigniti do višine 6500 metrov, vendar niso našli nobenih sledov. 3. višinski tabor je povsem izginil. Med več helikopterskimi izvidniškimi preleti niso nikjer, niti v Kinshoferjevi »normalni« smeri, po kateri bi lahko poskušala sestopiti z gore, zaznali nobenih znakov o izginulih soplezalcih. Naposled se je izkazalo, da sta dve silhueti na višini približno 5900 metrov, ki ju je v četrtek s teleskopom iz baznega tabora opazil Txikon, trupli nesrečnih alpinistov.

Medtem je rusko-kazaška-kirgiška odprava ostala pod K2 in za konec prejšnjega tedna pripravljala še zadnji poskus vzpona na vrh. V sredo so iz 2. višinskega tabora dosegli višino 7400 metrov in tam čakali na primerno vremensko okno – napoved ni tako slaba za poskus končnega vzpona na vrh. Sporočili so, da bo to njihov zadnji poskus – na gori so več kot dva meseca, izčrpani od skrajnih vremenskih razmer v hitro iztekajoči se koledarski zimi. V petek je vodja odprave Pivcov odločil, da s poskusom vzpona končajo. K2 pozimi ostaja neosvojen.
Alex Txikon se je z ekipo vrnil pod K2, da bi ugotovil, ali lahko tudi on še poskusi z zimskim vzponom na Divjo goro.

Dnevnik/Planinstvo, 11.03.2019 05:30
Nov davek "ubijalske gore"



 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti