Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skupna vaja

gorskih reševalcev iz Železne Kaplje in GRS Koroška

V soboto, 2. februarja, je bila na Peci skupna vaja, kamor so nas povabili kolegi iz GRS Železna Kapla. Kljub slabemu vremenu in težkim razmeram je bila vaja v celoti izpeljana.

Ob 9. uri smo se zbrali na parkirišču pod gondolo in se v dežju povzpeli do zgornje postaje, kjer smo se seznanili s potekom vaje. Z namenom čim bolj celostno obnoviti znanja iz zimske tehnike sta vzporedno potekala dva scenarija – skalno reševanje in iskanje pogrešanega.

Prva skupina, kjer so poleg avstrijskih reševalcev sodelovali Golob, Penec, Čmarec in Kaker, je pomagala plezalcu, ki mu je zdrsnilo malo pod izstopom iz smeri. Pri padcu si je poškodoval gleženj ter izgubil derezo, zaradi ledu ni mogel nadaljevati vzpona. Reševalci so na Končnikovem vrhu izdelali sidrišče za spust do alpinista ter s pomočjo vrvne tehnike spustili reševalca 60 metrov do ponesrečenca. Sledila je imobilizacija gležnja ter dvig obeh na vrh. Ponesrečenec je bil nato transportiran s TLS nosili do smučišča.

Drugi skupini, ki je iskala izgubljenega planinca, so se avstrijskim kolegom pridružili pripravniki GRS Koroške, Zajec, Ozimic M., Miklavžina, Flis in Plesec A. Pogrešani zaradi slabih razmer ni mogel sestopiti z vrha, zato je na reševalce, ki so jim bile sporočene koordinate lokacije, na kateri se je nahajal, počakal v bivaku. Ob prihodu na mesto (malo pod Končnikovim vrhom) so reševalci iskani osebi nudili prvo pomoč. Ker zaradi podhladitve ter dolgih ur na mrazu oseba ni mogla sama hoditi, je bil potreben transport z nosili UT 2000 do Knipsovega sedla.Vaja se je zaključila okoli tretje ure popoldan, sledila je analiza, skupno kosilo in druženje.Poleg dragocene izkušnje ter vpogleda v to, kako bi reševanje ter transport brez pomoči helikopterja v danih razmerah (dež, sneg, veter, slaba vidljivost) dejansko potekalo, je skupna vaja ponudila tudi odlično iztočnico za nadaljnjo sodelovanje ter splet novih prijateljstev.

GRS Železna Kapla se zahvaljujemo za povabilo!

Zapisala: Alja Plesec  
Foto: Fritz & Keks  

GRS Koroška, 04.02.2019
Skupna vaja GRS Železna Kapla in GRS Koroška

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti