Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Podbrški planinci

Olga Zgaga: ... delajo in hodijo na Črno prst

Planinsko društvo Podbrdo, ki deluje na območju KS Podbrdo, Stržišče, Hudajužna in Grahovo ob Bači, je svojih 159 članov prvič povabilo na občni zbor v Hudajužno.

Odprl ga je predsednik KS Hudajužna Zdenko Torkar. Po poročilih predsednika Tomaža Štenklerja in odsekov (gospodarskega, žičničarjev, vodniškega, Grahovo-Koritnica, promocijskega) ter po finančnem poročilu je društvo zaključilo, da je za njim uspešno leto. Največ od preko 2000 prostovoljnih ur je posvetilo oskrbovanju in obnovi Doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti s poudarkom na prenovi sob in popravilu od zime podrtih stebrov tovorne žičnice. Čez leto je v 65 vožnjah prepeljala cca 14 ton materiala.

V domu je prenočilo 256 slovenskih in 353 tujih planincev. V akciji Naj planinska koča 2018 se je uvrstil na tretje mesto med visokogorskimi kočami, kar so člani PD proslavili na tradicionalni prireditvi »Srečanje planincev na Črni prsti«. Ob tej priliki je član Simon Drole zabeležil tisoči vzpon na goro. Uspeh je dosegel v obdobju 2009–18.
Žal je gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst odplaknilo neurje. Podelili so le priznanja 41 tekačem in 17 tekačicam, ki so se udeležili Pušeljca gorskih tekov 2018 (Blegoš, Ratitovec in GM4O). Tekači PD Podbrdo so tudi v 2018 tekli v pokalu primorskih gorskih tekov in zabeležili najboljšo sezono doslej.

Zaslužni člani društva so prejeli priznanja Planinske zveze Slovenije (eno pohvalo, deset bronastih in dva srebrna častna znaka). Društvo je podelilo pet zahval za uspešno delo v društvu ob življenjskem jubileju in tri znake za prehojeno slovensko planinsko pot oz. razširjeno pot. Zahvalilo se je tudi KS Rut-Grant za sodelovanje pri pohodu v spomin na Simona Kosa.

Društvena akcija »Na obisk na Črno prst«, ki je bila v letu 2018 jubilejna deseta, je bila najuspešnejša doslej. Na goro je v skladu s pravili najmanj 10-krat v sezoni privabila 72 planincev, predvsem domačinov, med njimi kar 13 otrok. Vsi so prejeli spominsko darilo – majico. Še dodatno darilo – vetrovko si je prislužilo 37 izmed njih, ki so dosegli potrebno število vzponov tri leta zaporedoma. Mednje sta se vpisali tudi osnovnošolki Urša Kusterle in Urša Šorli.

Občni zbor sta spremljala tudi Gregor Rupnik, podpredsednik MDO Posočja in predstavnik Policijske postaje Tolmin.
Povabilu na občni zbor so se odzvali tudi predsednik PD Javornik – Črni vrh nad Idrijo, predstavnik PD Tolmin, ki je pohvalil skupno akcijo popravila poti E7 na odseku Huda stopnja in predsednik PD Cerkno, ki je za leto 2019 napovedal skupni izlet na Triglav.

Letošnja rdeča nit društvenega delovanja bo 60-letnica prevzema koče na Črni prsti. Sodelovalo pa bo tudi kot partner v projektu Mrouce cajta (Mrvice časa), ki ga sofinancirata RS in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in pri vključitvi v mednarodni projekt Gorniška vas.
Tekst: Olga Zgaga 
Foto: Matjaž Trojar

 

PD Podbrdo, ...03.2019
Podbrški planinci delajo in hodijo na Črno prst


 

Dobitniki priznanj Planinske zveze Slovenije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti