Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veliki Selišnik

Silvo Baznik: Pred poslabšanjem vremena in napovedjo dežja v naslednjih dneh izkoristimo dan za še eno turno smuko. 

V jutranji prometni konici se izvijemo iz gneče in peljemo na Gorenjsko, kjer pri Lescah zapustimo avtocesto in peljemo skozi Bled in Gorje. Vozimo po gorski cesti na Rudno polje, kjer parkiramo, oprtamo nahrbtnike in na snegu stopimo na smuči ter pričnemo turo.

Hodimo po zasneženi tekaški progi skozi gozd. Snega v gozdu ni veliko, kaže se skalovje in zato nadaljujemo po progi do smučišča. Tudi tu se že kaže kamen, a se tem predelom izognemo in se vzpnemo po smučišču in nato po ozki dolinici in žlebu dosežemo ravnico Zlate vode. Na nebu je nekaj koprene, sonce kljub temu prijetno greje in le sem ter tja malce zapiha, ko stopamo med macesni proti Kačjemu robu. Višje stopimo na pobočje ruševja, ki že kuka iz snega, a pretirano ne moti in v zmernem tempu dosežemo vetrovni rob. Z grebena vidimo naš današnji cilj, Veliki Selišnik, prav tako pa severna pobočja Viševnika z lepo smučino z vrha do dna doline. Poleg teh dveh vrhov so vidni Mali Draški vrh, Vrh Draškega roba, Debeli vrh, Mrežce in vrhovi za njim. Svež sneg, ki je padel v noči dan pred tem, še polepša že tako lepo okolje in veseli smo, da smo lahko del te čudovite idile. Brez fotografiranja ne gre in tako naredimo kopico fotografij.

Z grebena se spustimo navzdol kar s kožami na smučeh. Kmalu gremo po dolinici proti dnu pobočja pod Srenjskim prevalom, a še pred tem zavijemo desno in se povzpnemo na vzpetino pod pobočjem Vrha Draškega robu. Hodimo po kratki ravnici, ki se levo prevesi v Solnice in proti Debelemu vrhu, kjer srečamo turnega smučarja in z njim spregovorimo nekaj besed o razmerah ter nato nadaljujemo vsak v svojo smer. Gremo malce desno in pričnemo vzpon na želeni vrh po sledeh smučin predhodnikov. Izognemo se ruševju, malce prečimo strmo pobočje in se nato povzpnemo na vršnji greben, ki poteka nad prepadom na levi in rušjem na desni strani. Stopimo le še streljaj naprej in že smo na vrhu 1952 m visokega Velikega Selišnika.

Naredimo kratek premor, saj v vetru nima smisla ostati na vrhu dolgo. Ogledamo si okoliške gore in seveda brez pogleda na Triglav, Rž, Rjavino, Luknjo peč, Dimnike, Macesnovec in bližnji Debeli vrh ne gre. Zaužijemo nekaj dobrin iz nahrbtnikov, popijemo topel čaj in pripravimo opremo za smučanje.

Z vrha smučamo sprva po grebenu, nato med ruševjem in na strmo snežno pobočje, pa prečenje in spust na ravnico nad Solnicami in pod Vrhom Draškega robu. Tu moramo malce prestopati in si pomagati s palicami, da dosežemo naslednjo vzpetino. Sledi spust pod Mali Draški vrh, kjer nalepimo kože na smuči in v vzponu prečimo pobočje. Mehak sneg na trdi podlagi da slutiti, da bomo imeli dobro smuko s Srenjskega prevala, ki je naš drugi cilj. Korak sledi koraku in povzpnemo se na 1959 m visoki Srenjski preval, s katerega uzremo Ablanco, Studorski preval in Veliki Draški vrh. Na drugi strani vidimo prehojeno pot in Vrh Draškega robu, Debeli vrh in Veliki Selišnik.

Na nebu se podijo oblaki, sonce se občasno skrije za njimi, a nam je lepo in uživamo vso lepoto zimskih razmer in dobrote, ki jih imamo s seboj. Še nekaj dela s pripravo smuči in že naredimo prve zavoje po odličnem snegu. Zavoj sledi zavoju in še prekmalu smo v dolinici. Tik pred dnom odvijemo na pobočja Viševnika, ki jih prečimo in že smo v dolinici, ki preide ponovno navzgor. Nikomur se ne da uporabiti kože in tako prestopamo in si pomagamo s palicami, da se povzpnemo na Kačji rob.

Še zadnjič danes se ozremo na Veliki Selišnik in nato odsmučamo med ruševjem in macesni nazaj na Zlate vode, od koder smučamo v žleb in dolinico nad smučiščem. Sneg je tudi tu odličen in takšno je tudi smučanje. Pred smučiščem se izognemo kamenjem in nato po bolj borni snežni odeji odsmučamo do tekaške proge in po njej z nekaj vzpona in več spusta nazaj na parkirišče na Rudnem polju, kjer že čutimo veter, ki močno maje vrhove smrek.

Lepa, nekajurna tura je za nami. Pospravimo smučarsko opremo in se odpeljemo na Zatrnik, kjer ob pijači sedimo v zavetrju in nekaj minut obujamo spomine na današnjo turo. Potem pa po stari dobri navadi sledi vožnja proti domu ...  

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti