Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pet desetletij

Gorenjski glas, 01.03.2018
Pet desetletij reševanja s helikopterjem  


GRZS/G-L, 18.02.2019
50 let reševanja s pomočjo helikopterja
v slovenskih gorah

1968 - 2018
Emil Herlec - Miljč, Vasja Žemva
Založba: Gorska reševalna zveza Slovenije
sobota, 3. marec 2018, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 601

Gorenjski glas - Marjana Ahačič: ... reševanja s helikopterjem

V Slovenskem planinskem muzeju so v četrtek [22. 2. 2018] pripravili slovesnost ob petdeseti obletnici prvega helikopterskega reševanja v slovenskih gorah. Državni sekretar Miloš Bizjak je poudaril, da bi moralo helikoptersko reševanje ostati v državnih rokah.

Mojstrana – Petega februarja 1967 je helikopter slovenske policije prvič posredoval v reševalni akciji v slovenskih gorah. Ob petdesetletnici helikopterskega gorskega reševanja so v četrtek zato v Mojstrani pripravili prireditev, na kateri so se spomnili začetkov helikopterskega reševanja pri nas.

Kot je na prireditvi v Slovenskem planinskem muzeju poudarila ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, je helikoptersko reševanje v gorah v Sloveniji po učinkovitosti in usposobljenosti ekip povsem primerljivo z drugimi alpskimi državami, za visoko raven tega humanega in humanitarnega dela pa so v prvi vrsti zaslužni piloti, zdravniki, reševalci in tehniki. »Vi ste tisti, ki se praktično vsakodnevno odpravljate v tvegane in nemalokrat tudi nepredvidljive akcije, kjer ni prostora za brezskrbno rutino, ampak morata biti vsaka vaša poteza in odločitev krepko pretehtani in preudarni,« je nagovorila zbrane.

V helikoptersko reševanje v gorah se je leta 1997 s svojimi helikopterskimi posadkami vključila tudi Slovenska vojska, ki si od tedaj s policijo izmenjuje naloge pri reševanju. Primarna naloga letalske policijske enote je helikopterska nujna medicinska pomoč, Slovenska vojska pa je primarni prevoznik za helikoptersko reševanje v gorah.

Po besedah državnega sekretarja z ministrstva za obrambo Miloša Bizjaka so letalci Slovenske vojske v zadnjih desetih letih opravili 2115 intervencij in prepeljali več kot dva tisoč oseb. Pri tem pa, kot je poudaril, ne gre pozabiti, da s helikopterskimi prevozi pomagajo tudi Planinski zvezi Slovenije, javnemu zavodu Triglavski narodni park in pri gašenju požarov.

Tudi ministrica Györkös Žnidarjeva je opozorila na povečevanje posredovanj iz leta v leto. Po podatkih notranjega ministrstva je v obdobju 1967–1977 policijski helikopter v gorah posredoval 119-krat, v naslednjem desetletju 233-krat, desetletje zatem 416-krat, v letih 2008–2017 pa je posredoval kar 1587-krat.

Državni sekretar Bizjak ob tem opozoril, da so vojaški helikopterji, ki jih uporabljajo pri reševanjih, stari več kot dvajset let. »Če praviloma rečemo, da je tehnika neuporabna brez ljudi, moramo tokrat besede obrniti: kljub vrhunski usposobljenosti pilotov, tehnikov, zdravnikov in reševalcev svojega dela ne morejo opravljati brez ustrezne tehnike. Prišel bo čas, ko se bomo morali resno vprašati, odločiti, ali želimo ostati del helikopterskega reševanja ali ne. Osebno menim, da mora helikoptersko reševanje ostati v državnih rokah. Izvajanje gorskega reševanja in helikopterske nujne pomoči na tržnih zakonitostih ne bi bilo dobro za državljane.« 

Oznake: MUZ

Komentiraj (3):

Jani Bele, ponedeljek, 4. marec 2019, ob 09:04

A so tudi ministra za notranje zadeve že zamenjali?

Igor Pavlič, ponedeljek, 4. marec 2019, ob 09:51

Helikoptersko reševanje je več ali manj v domeni vojske, časi rivalstav med miličniki in vojaki so na tem področju na srečo že dolgo le še zgodovina. Baje da drugo leto dobi SV tri nove namenske helikopterje, sedanja koalicija se zavezala v koalicijski pogodbi k nakupu treh dodatnih helikopterjev, ki naj bi stali ok. 30 milijonov.
Praktično smo edina alpska država, ki nima namenskih helikopterjev, kot da bi namesto z rešilci poškodovance in bolne vozili z dostavnimi avtomobili ali celo v starodobnikih. Resnici ljubo je treba povedati, da je Slovenija tudi daleč najrevnejša alpska država, če ne upoštevamo celotne Italije, ampak je njen severni del in temu primerno je tudi stanje na področju tehnične opreme za civilne namene.
Za primerjavo: Na Tirolskem s približno 690 tisoč prebivalci je dejavnih do 13 helikopterjev, medtem ko jih je v Sloveniji, kjer nujno medicinsko pomoč nudita vojska in policija, v pripravljenosti skupaj le pet, pa še to pogojno, saj so policijski več ali manj na servisih, enega so imeli celo več let razstavljenega. Mimogrede, dve srbski ministrstvi sta dobili devet Airbus dvomotornih večnamenskih helikopterjev H145, Nemčija pa je Srbiji donirala štiri rabljene helikopterje H145M (prej Eurocopter EC145), pa sploh niso v NATU.

Franci Savenc, torek, 5. marec 2019, ob 11:53

Pri poobjavi članka (04.03.2019) je prišlo do pomote; dobili smo povezavo nanj, nismo pa zaznali datuma ...
Zdaj je arhiviran s pravim
Urednik

eXTReMe Tracker