Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Nanos

Primorske novice - Petra Vidrih: ... po Vojkovih poteh

Že 35 let Planinsko društvo Podnanos organizira zimski pohod na Nanos - po Vojkovih poteh v spomin na narodnega heroja Janka Premrla - Vojka. In čeprav vremenska napoved za ta konec tedna ni najbolj obetavna, se bodo pohodniki tudi to nedeljo zbrali v Podnanosu in jo ubrali proti vrhu Nanosa.

Tradicionalnega zimskega pohoda na Nanos - po Vojkovih poteh se vsako leto udeleži med 500 in 800 pohodnikov. Tudi to nedeljo organizatorji pričakujejo lepo število planincev. “Pohod bo v vsakem vremenu. Se še ni zgodilo, da bi odpadel,” pravi Benjamin Andlovec iz PD Podnanos. “Tokratni pohod bo res zimski. Na Nanosu je za dober meter snega. Že v soboto bomo šli gor, da naredimo gaz, tako da se v nedeljo pohodniki ne bodo preveč mučili,” pojasnjuje. “No, glede na to, da vremenoslovci napovedujejo odjugo, vsaj prehudega mraza ni pričakovati,” je optimističen Andlovec, ki pohodnikom svetuje, naj se kljub vsemu toplo oblečejo in obujejo, priporoča tudi gamaše.

Brez skupinskega starta

Start pohoda bo izpred Osnovne šole v Podnanosu, ura odhoda pa ni določena. “Glavnina se nas bo na pot podala med 7. in 9. uro, sicer pa si pohodniki lahko sami izberejo, kdaj bodo krenili proti vrhu. Gaz bo utrjena, tako da s potjo ne bi smelo biti težav,” pojasnjuje.

Pot pelje iz Podnanosa čez potok Močilnik, nato pa skozi vas Podbreg čez Tabor in se vzpenja na planoto Zatrep. Od tam se steza strmo dvigne v pobočje Nanosa. “Na vrh pridete pri kapelici, na višini 920 metrov. Če je lepo vreme, je od tu lep razgled po Vipavski dolini, Krasu ter do morja in naprej v Furlansko nižino,” opisuje. Od kapelice se steza spušča do kmetije Pri Strgarjevih. “Od tam nadaljujete delno po gozdni cesti, delno pa po stezi do koče Nanos, kjer je konec pohoda.” Pri nekdanji lovski koči se pohodniki lahko okrepčajo in potrdijo vzpon. “Sam pohod traja približno tri ure in je primeren za vse. Potrebujete ustrezno opremo, primerno vremenskim razmeram. Udeležba je na lastno odgovornost. Startnine ni, pijača in jedača pa bosta na razpolago po simbolični ceni,” še pojasnjuje Andlovec.

Poklon Janku Premrlu - Vojku

Pred začetkom pohoda bodo pri spomeniku Janku Premrlu - Vojku v Podnanosu položili cvetje, šopek rož pa bodo položili tudi k spomeniku na Nanosu, mimo katerega vodi pot nedeljskega pohoda.

Janko Premrl - Vojko, slovenski partizan in narodni heroj, se je rodil 29. februarja 1920 v Podnanosu, umrl pa je 26. februar 1943 na Brinovem griču. Sodeloval je tudi v antifašištičnem gibanju in po zvezah z Ljubljano dobival ter razpečeval slovenske knjige. Zagovarjal je politiko upora proti sovražniku in med drugim pripravil neuspel atentat na podnanoškega učitelja Tovalaccija, ki je bil znan po krutosti do slovenskih otrok. Januarja 1942 mu je uspelo pobegniti iz vojske. Ker so Italijani požgali domačo hišo in družino odgnali v internacijo, je Vojko odšel neposredno v partizane in 3. februarja 1942 postal borec Primorske čete. Kot vodja skupine partizanov se je izkazal 18. aprila v boju na Nanosu in še v osmih uspelih akcijah v naslednjih treh mesecih.

Junija 1942 ga je Posebno sodišče za zaščito države v Rimu obsodilo na smrt. Za njim so izdali tiralico in na njegovo glavo razpisal 50.000 lir nagrade.

Ko je bil ustanovljen Gregorčičev bataljon, je bil imenovan za namestnika komandanta in postal komandir Zgornjevipavske ter nato Trnovske čete. V drugi polovici septembra 1942 se je s četo utaboril na Črnem Vrhu, najprej v bližini Griž, nato pa na Brinovem Griču, od koder je četa kar šet mesecev nadzirala Trnovski gozd. Med napadom na fašistično postojanko ga je zadela krogla in ga smrtno ranila. Umrl je star komaj 22 let.

Primorske novice, 01.03.2019
Po Vojkovih poteh na Nanos


Minulo nedeljo je bila pri koči Nanos prava zimska idila. Foto: Sandi Nabergoj


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti