Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V pričakovanju

petek, 1. marec 2019, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 255

... cvetenja velikonočnice, Clusijevega svišča in drugih zavarovanih rastlinskih vrst

Planinska zveza Slovenije vabi na novinarsko konferenco

Velikonočnica in encijan - bomo občudovali le še plastične cvetove?

v sredo, 6. marca, ob 10. uri v sejni sobi Triglav: Ljubljana, Ob železnici 30 a

Leto dni zatem, ko je Franc Jožef podpisal zakon za zaščito planike in blagajevega volčina, je Janez Rekar iz Mojstrane "radi ruvanja planik" šest ur preživel v kehi. 120 let pozneje je realnost takšna, da sta dve skoraj simbolni slovenski rož'ci - velikonočnica na Boču in v Boletini (pri Ponikvi) ter Clusijev svišč (encijan) na Lovrencu (pri Lisci) pred izginotjem.
Kljub predpisom, informativnim tablam na lokacijah, varovalni ograji in fizičnemu varovanju se plenjenje in uničevanje nadaljuje. Bomo morali posaditi plastične nadomestke?

Da so slovenske gore raj za plenilce gorskega cvetja, je odmevalo ob primeru Angleža Toma Mitchella, podjetnega lovca na rastline - več v članku Ropanje gorskih zakladov Dušana Klenovška v Planinskem vestniku. Primer večjega plenjenja encijana so oktobra 2017 opazili na Lovrencu, in sicer 60 izkopnih mest, ki kažejo na organizirano ropanje te zavarovane rastline, kar je kaznivo dejanje. V Boletini in na Boču ravnokar začenja cveteti velikonočnica, kjer imajo v času njenega cvetenja organizirana tudi dežurstva, da bi ohranili to ogroženo rastlinsko vrsto, ki jo je najti le še na štirih rastiščih v Sloveniji.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:
Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS),
Dušan Klenovšek, strokovni svetovalec Komisije za varstvo gorske narave PZS in gorski stražar Planinskega društva Lisca Sevnica,
Ivan Borovnik
, načelnik odseka za varstvo gorske narave pri Planinskem društvu Poljčane,
Zlatko Zevnik
, predsednik Turistično olepševalnega društva Ponikva,
mag. Uršula Belaj, višja kriminalistična inšpektorica, Uprava kriminalistične policije GPU, in
predstavnik Inšpektorata RS za okolje in prostor.

eXTReMe Tracker