Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorazd Gorišek

PZS - Manca Čujež: ... je avtor pred kratkim izdanega vodnika V zasnežene gore, v katerem je 55 premišljeno izbranih izletov ...

Čeprav je v dolini že prava pomlad, se gorski vrhovi še beloglavo kopajo v zimskem soncu in za varen obisk zahtevajo primerno opremo in znanje, kar poudarja tudi Gorazd Gorišek, ki je svojo izjemno trilogijo planinskih vodnikov pred kratkim sklenil z vodnikom V zasnežene gore.

Zimske gore, čeravno lepe in mogočne, so tudi nevarne, obiskovalcem gora polaga na srce Gorazd Gorišek, avtor pred kratkim izdanega vodnika V zasnežene gore, v katerem je 55 premišljeno izbranih izletov na bisere naših zasneženih gora, dodana vrednost pa je tudi predstavitev značilnosti gibanja v zimskih gorah, nevarnosti in potrebne opreme.

Vodnik, ki je v sredini februarja izšel pri Planinski zvezi Slovenije, je zanimiv za vse, ki želijo doživeti gore tudi pozimi, ker so v njem opisane tako lahke kot zahtevne in zelo zahtevne ture, pa je primeren tudi za manj izkušene planince. “Pri založbi smo se odločili, da bo vodnik namenjen širšemu krogu uporabnikov, zato so v večini predstavljeni lažji sredogorski vrhovi, za gorniške sladokusce pa je tudi nekaj zahtevnejših visokogorskih tur. Izbor je kaj nehvaležna naloga. Ravninska oziroma gričevnata območja bodo vedno skromneje zastopana kot gornikom ljubši strmejši svet, a poskušal sem vsaj delno zaviti na jug in vzhod naše domovine, kjer lahko v poštenih zimah ravno tako opravimo spoštovanja vredne ture,” poudarja Gorišek, tudi nepogrešljivi pisec v Planinskem vestniku.

Gorazd Gorišek - če sklepamo po imenu, so mu bile gore položene že v zibelko - je tudi avtor jeseni izdanega vodnika Slovenska planinska pot – I. del, ki vodi iz Maribora čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke do Mojstrane. Njegovo vodniško pisanje zaradi literarne vrednosti nekateri primerjajo z vodniki Tineta Miheliča, svojo trilogijo vodnikov po slovenskih gorah pa je začel že leta 2014 z Razširjeno Slovensko planinsko potjo, ki je istega leta na Slovenskem knjižnem sejmu prejela nagrado za najlepšo slovensko knjigo v kategoriji poljudnih knjig.

Prekaljeni pisec planinske literature z izjemno tako literarno kot gorniško kilometrino je 22. februarja vodnik predstavil tudi televizijskemu in radijskemu občinstvu. V gosteh Mojce Mavec je dan začel v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija, kjer je podelil vrsto napotkov za varnejši obisk gora do idej za zimske izlete v gore, popoldne pa sklenil v slikovitem pogovoru v družbi voditelja Blaža Lesnika v oddaji Doživetja narave na Radiu Ognjišče. Zahvaljujoč spletnemu arhivu si lahko pogovor ogledate oz. mu prisluhnete na zgornjih povezavah.
Vir: Manca Čujež/PZS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti