Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Reševanje

GRS Tržič, 24.02.2019
Reševanje pod Petim žrelom

ponedeljek, 25. februar 2019, ob 05:27, Uredništvo G-L, ogledov: 1024

GRS Tržič pod Petim žrelom

Gorski reševalci GRS Tržič smo bili v soboto, 23. februarja, nekaj po 13. uri obveščeni o zdrsu planinca v Petem žrelu v Storžiču.

Na zbornem mestu se nas je zbralo devet reševalcev, en član pa je že bil pri ponesrečencu, saj je prav on naletel nanj, na plazu pod Petim žrelom, v višini vstopa v Kramarjevo smer in sprožil reševalno akcijo.
Že takoj je bilo jasno, da helikopterskega reševanja najverjetneje ne bo, saj v višjih legah piha močan veter in tako smo se pripravili za »klasiko«.

Zdravniški del ekipe je na kraju oskrbel ponesrečenca, ostali pa smo pripravili nosila TSL in sidrišča za spust po plazu. Delo je potekalo hitro in brez zapletov. Še največ težav pri spustu so nam, zaradi hudih poškodb ponesrečenca, povzročale velike kepe plazovine, preko katerih je bilo potrebno previdno prepeljati nosila.

Med spustom se je veter nekoliko umiril, zato smo zaprosili za posredovanje helikopterja. Ta je pristal na heliodromu v bližini Doma pod Storžičem, kjer smo ponesrečenca predali zdravniški ekipi.

Nesreči je botrovala odločitev gornika, da kljub izgubi ene dereze med vzponom po Kramarjevi smeri na Storžič, sestopi po Petem žrelu. V zgornji polovici Petega žrela pa je v strmi grapi, na trdi snežni podlagi, zdrsnil.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker