Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.02.2019

 Dobre razmere

Dolga in močna otoplitev je pretekli vikend odšla na dopust in prepustila prostor zimi. Mrzlo in vetrovno vreme je v nižinah in prisojnih legah ustvarilo trdo snežno podlago, ponekod led. V višje ležečih senčnih legah pa so bile spremembe v podlagi manjše. Plezalo se je tako v toplih dneh med tednom, kot v mrzlih zadnjih dneh. 

V naših stenah

Dobri pogoji so se še naprej našli v že preluknjanih smereh, kot tudi manj popularnih linijah. Blaž Karner (AO Ljubljana Matica) in Matic Štrancar (AO Ajdovščina) sta se odpravila na planino Korošica. Nad njo sta zaplezala v eno izmed lepih linij, za katero sta kasneje ugotovila, da gre za Mošeniško smer (III/3, 60-70°, 350 m). Plezala sta dve uri. Člana AO Cerkno sta plezala v Dolgem hrbtu Nemško smer. Do smeri sta dostopila preko Vikijeve sveče. V Nemški sta se pričela varovati v kaminu, ki sta ga preplezala brez praskanja po skali. V zgornjem delu smeri so bile razmere slabše, a se nista pretirano pritoževala. Velikokrat je bila v zadnjih dneh obiskana Teranova, v kateri so bile dobre razmere. Člani AO Črnuče so poskušali v Grapi med Malo in Veliko Goličico. Razmere so opisali na društveni strani ...>

V Velikem vrhu v Begunjščici se je veliko plezalo in smučalo. Smučalo se je po Centralni in Desni smeri, plezalo pa tudi v nekaterih drugih smereh. Plezalci v Zeleniški smeri so v glavnem našli dobro zalite prehode, popestritev so nudili trije skoki. Lenuhova je nekaj sivih in zelenih odtenkov kazala le na začetku, višje pa so plezalci našli lepo narejene stopnice. V Begunjski vrtači sta Marko Leban (AO Cerkno ) in Silvo Vrhovec (AO Železničar) preplezala Rezorjevo(?) grapo. Ker podatkov o plezanju v grapi nista našla, sta svojo smer poimenovala Tin-tin (75/70°, 160 m). Kmalu po objavi vzpona je na dan prišel konkreten podatek o preteklem vzponu (Jaka Ortar, februarja 2008). Znan je tudi smučarski spust, pri katerem so akterji smer Trolko povezali z omenjeno grapo. Smučarski obisk je grapa dobila lansko leto, celotna smer pa je bila poimenovana Trolissimo. Sklepam, da je Rezorjeva (Rezarjeva?) grapa poimenovana po dijaku Janezu Rezarju, ki se je leta 1971 v steni ponesrečil? Da ne bo zmede, bi bilo najbolje, da se obdrži le eno (staro?) ime. Informacije o vzponih in poimenovanju dobrodošle. 

►Plezalna smer levo in smučarska desno. Vir: AO Železničar in Snezak.si

V Storžiču so znani vzponi in smučarski spusti v Petem žrelu. Seveda le vzponi so bili pretekli teden opravljeni tudi v Kramarjevi smeri. Slednja je nudila zahteven prvi skok, kjer je pomagal led in trd sneg, nato le manjše težave v vmesnem delu in enostaven zadnji skok. 

V Koroški Rinki sta 24. februarja Leon Ramšak in Maja Dobrotinšek (AO Grmada Celje) preplezala Samotno smer. V letošnjih suhih razmerah sta namesto 40° iz vodnika našla na začetku smeri 90°/60-75° in šele nato prišla do v opisu omenjene naklonine. Dan pred tem je Leon v škripajočih razmerah preplezal še Centralno v Mrzli gori (80°/40-60°, 500 m). V Koroški Rinki so plezali tudi Tadej in Luka Kračun ter Saša Podpečan (vsi AO Grmada Celje). Preplezali so kombinacijo Vzhodne smeri in Petelinjega raza (III/30-40°, 400 m). V Planjavi sta člana Šaleškega AO preplezala Belo grapo (V/4, 1000 m). Grapa je sicer letos že doživela ponovitve, več informacij o zadnjem vzponu, pa najdemo v njunem zapisu ...>

Bela grapa v Planjavi. Vir: Šaleški AO

V Špičju nad Trento so plezali člani AO Nova Gorica. 22. in 23. februarja sta dve različni skupini obiskali Grapo v Kuku (45-55°, 600 m).Tudi ta v danih razmerah pokaže kakšno stopinjo več, nudi pa povsem snežno plezarijo.

Srečno!

  Arhiv Alpinističnih novic 
  Izpisi objav: o alpinizmu 
  o odpravah ipd. | o prvenstvenih

1 komentarjev na članku "AN - 26.02.2019"

Jaka Ortar,

Ola,

nova smer v Begunjščici ni nova, verjetno je bila že velikokrat zlezena, tudi smučarji smo jo "napadali" (sam sem jo zlezel februarja 2008 in nadaljeval po Trolku). Prvič so jo dokumentirano presmučali prejšnjo zimo; poimenovali so jo "Trolissimo".

https://www.snezak.si/razmere/trolissimo-povezava-trolka-in-zleba-na-sentanca.html

Vest o smučanju z vrisom in imenom je bila objavljena tudi v Alpinističnih novicah.

https://www.gore-ljudje.net/novosti/139865/#19700101010000

Žal lansko leto fantje niso našli obstoječega imena za to grapo (očitno "Rezorjeva grapa") in so jo poimenovali po svoje.

Predlagam, da se uporablja eno od obstoječih imen.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti