Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V petek,

po Manasluju, ob 22. uri bodo v Linhartovi dvorani CD razglasili nagrajence 13. Festivala gorniškega filma

Festival gorniškega filma je svojo trinajsto izvedbo začel v velikem slogu – s projekcijo najbolj zaželenega filma letošnjega leta, Free Solo, na treh prizoriščih hkrati: v Ljubljani, Celju in Radovljici, kjer so v ponedeljek filmske dvorane pokale po šivih.
V torek zvečer so v razprodani Linhartovi dvorani Cankarjevega doma navdušili člani alpinistične odprave Everest 1979. Andrej Štremfelj, z Nejcem Zaplotnikom slovenski prvopristopnik na Everest, je obudil spomin na legendarno himalajsko odpravo, na predavanju se mu je pridružilo še 13 članov takratne 25-članske posadke, ki je garala za jugoslovansko zmagoslavje na najvišji gori sveta.

Štirinajst članov alpinistične odprave Everest 1979 na 13. Festivalu gorniškega filma: z leve Igor Tekavčič, Vanja Matijevec, Roman Robas, Marko Štremfelj, Ivč Kotnik, Stane Klemenc, Andrej Štremfelj, Tone Škarja, Stipe Božić, Bojan Pollak, Viki Grošelj, Vladimir Mesarić, Marjan Raztresen in Jože Zupan (foto Igor Kuster/FGF)

Na ljubljanskem festivalskem sporedu je še vrsta predavanj: najuspešnejša alpinistka 2018 Marija Jeglič bo v četrtek predstavila svojo zavidljivo bero vrhunskih vzponov v gorah, stenah in lednih slapovih po širnem svetu, športni plezalec Klemen Bečan pa bo občinstvo v soboto popeljal na plezalno popotovanje po svetu.
Konec tedna bosta v Ljubljani predstavitev težko pričakovane avtobiografije Tista lepa leta – Spomini Rada Kočevarja in okrogla miza Komisije za alpinizem PZS o problematiki vrtanja v gorah.

V petek, 22. februarja, ob 22. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani po projekciji filma Manaslu (ta je na sporedu ob 20.00) razglasimo nagrajence 13. Festivala gorniškega filma.

Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Španec Javier Barayazarra, predsednik Mednarodne zveze gorniškega filma, najuspešnejši hrvaški alpinist in filmski ustvarjalec Stipe Božić ter argentinski Slovenec Marko Magister, industrijski oblikovalec, fotograf in snemalec, bo podelila glavno nagrado mesta Domžale ter nagrade in pohvale po posameznih kategorijah filmov (alpinizem, plezanje, gore, šport in avantura ter gorska narava in kultura), posebno nagrado bo podelila tudi žirija RTV Slovenija, ki jo sestavljajo Aleša Valič, Andrej Otovčevič in Andraž Pöschl.

13. Festival gorniškega filma
Program:     četrtek 21. in petek 22. februarja

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti