Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Patagonija 1

petek, 15. februar 2019, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 640

AK Ravne na Koroškem - Andrej Gradišnik: Od 24. januarja do 10. februarja 2019 sva bila z Gregom na mini odpravi Patagonija 2019.

Ker vremenska napoved za El Chalten (jug Patagonije) ni bila nič kaj obetavna, viharji so v sredini januarja v Fitz Royu vzeli življenje trem plezalcem, sva tik pred zdajci spremenila destinacijo in odletela severneje v Bariloche.

V območju Frey, gorovja Cerro Catedral bo vreme lepše in pogoji za plezanje so lažji, sva menila. Za začetek tam nekaj splezava in se potem prestaviva južneje v upanju, da ujameva vremensko okno, ki v resnici na ljubo okoli Fitz Roya in Torrejev niso prav pogosta. Plezalci tudi po več mesecev čakajo na nekaj dni lepega vremena. Midva seveda nimava časa čakati na vremensko okno, mogoče pa vremensko okno pričaka naju?

In sva šla v severno Patagonijo. Ni nama bilo žal. Zelo lepo je v okolici Bariloche in višje v hribih. Še posebej v gorah se skoraj na vsakem koraku vidijo sledi Slovencev, ki so se tu naselili po drugi svetovni vojni in se v prostem času udejstvovali v gorah.
27. 1. 2019 sva v sončnem vremenu v, granitnem stolpu El Campanile preplezala smer Fonrouge – Bertoncelj, 140 m, 6b, ter El Mundo que espera, 6b+, ki jo je preplezal R. Garibotti in bi ji sama prisodila precej višjo oceno. Sledila je vetrovna noč v kateri naju je ves čas skupaj z najinim šotorom premetavalo, da je bilo bolj malo spanca. Čeprav tudi jutro ni kazalo nič bolje sva se vseeno odpravila proti Torre Principal, najvišjemu stolpu območja.
Namesto prvotno načrtovane Z stene, od koder je neusmiljeno pihalo, sva se namenila v V steno kjer bova v zavetrju. Preplezala sva smer Sarandoja y chicharrones, 180 m, 6b, ki na koncu po izpostavljenem grebenu pripelje na samo konico granitnega vršaca. V zadnjem raztežaju in na samem vrhu je gospodaril veter, a ker so se jutranji oblaki razpodili je bil razgled res enkraten.

Teden dni oz. pol razpoložljivega časa sva porabila, drugo polovico pa bova namenila za S steber Fitz Roya!

Oznake: VTG, vtg2019
eXTReMe Tracker