Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Okamnela vila

Gorenjski glas/Planinski kotiček, 31.01.2019


Pogled na Veliki Risnjak s Schlosserjevim domom
Foto: Jelena Justin


Vršni greben Velikega Risnjaka / Foto: Jelena Justin


Lisjak Pablo, hišni ljubljenček doma pod Velikim Risnjakom
Foto: Jelena Justin

 

nedelja, 10. februar 2019, ob 05:27, Franci Savenc, ogledov: 327

Gorenjski glas - Jelena Justin: Veliki Risnjak (1528 m)

Obisk najvišjega vrha Narodnega parka Risnjak na Hrvaškem, v Gorskem Kotarju. Ko se z vrha zazremo v Jadransko morje. Zanimivi favna in flora.

Verjetno smo že vsi kdaj poležavali na kakšni plaži ob vzhodni obali Istre in pogledovali proti celini, kjer se nad Reko dviga precej veliko območje vrhov, ki pripadajo Gorskemu kotarju. Znotraj njega je tudi Narodni park Risnjak, ki je bil ustanovljen leta 1953 in je meril 3041 hektarov, leta 1997 pa so ga razširili na 6400 hektarov. Najvišji vrh parka je Veliki Risnjak.

Veliki Risnjak in Snježnik tvorita zahodni del Gorskega kotarja in v tej in naslednji številki bomo obiskali oba, z dveh različnih izhodišč. Pa pojdimo najprej na Veliki Risnjak.

Po primorski avtocesti se zapeljemo do izvoza za Postojno, kjer nadaljujemo mimo Ilirske Bistrice, prečkamo mejo na Jelšanah in nadaljujemo po avtocesti do izvoza Kikovica, tik pred cestninsko postajo. Nadaljujemo po stari cesti Zagreb–Reka, mimo odcepa za Platak, ko dosežemo sedlo Gornje Jelenje, kjer zavijemo izrazito ostro levo na makadamsko cesto, ki je občasno celo asfaltirana. Do našega izhodišča je približno šest kilometrov ceste, ko dosežemo urejeno parkirišče Vilje. Do vrha Velikega Risnjaka je tri kilometre oz. približno ena ura in 30 minut.

Pot se na začetku celo rahlo spusti, potem pa se v zmernem vzponu po lični mulatjeri, ki poteka skozi bukov gozd, povzpne do t. i. Medvedovih vrat, na višini 1289 n. m., kjer je stičišče različnih poti: proti Markovemu brlogu, do Crnega Luga in v naši smeri Velikega Risnjaka oz. Schlosserjevega doma, ki leži pod vršnim vzponom. Z Medvedovih vrat nadaljujemo levo v smeri doma. Ko dosežemo sedlo pod Južnim Malim Risnjakom, se povzpnemo do Schlosserjeve livade, kjer je planinski dom. Za domom nadaljujemo proti vrhu. V zimskih mesecih je potrebna previdnost. Četudi je vrh videti kopen, je pot lahko pošteno ledena, zato ne pozabimo na male dereze. Med grmičevjem in skalami se začnemo strmo vzpenjati proti vršnemu grebenu. Na veliko presenečenje sta dve mesti celo zavarovani. In pozimi jeklenici prideta kar prav. Ko dosežemo vršni greben, se previdno med skalami sprehodimo do glavnega vrha, kjer se nam odpre čudovit razgled na Učko, Kvarnerski zaliv, Snežnik v Sloveniji, Kamniško-Savinjske Alpe, na Julijce in pred seboj imamo hrvaški Snježnik in Guslice.

Celotno pot nas bodo spremljale lične lesene table, ki opisujejo legendo o nastanku Risnjaka. Neki pastir je na Vilinskih stenah zagledal nebeško lepo vilo, ki je plesala z oblaki. Čeprav se ne bi smela, sta se zaljubila. A to vse je videla poglavarka med vilami. S svojo čarobno močjo je vilo spremenila v zver, v risa, ki ga do takrat v Gorskem kotarju ni bilo. Pastir je le nemo opazoval, kaj se je zgodilo. Izpolnjen z ljubeznijo, se je še sam spremenil v risa in stekel za svojo ljubeznijo. Dandanes bi morali imeti izjemno srečo, da bi v Gorskem kotarju srečali risa. Tako težko ga je najti, kot je v življenju težko najti pravo ljubezen. Risa resda ne bomo srečali, a s kančkom sreče si lahko pri domu pod Risnjakom iz oči v oči zremo s simpatičnim lisjakom Pablom, ki je hišni ljubljenček omenjene koče.

Do jeklenega konjička se vrnemo po poti vzpona.

Nadmorska višina: 1528 m
Višinska razlika: 440 m
Trajanje: 3 ure
Zahtevnost: 3 / 5 

eXTReMe Tracker