Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kredarica iz Radovne

Bojan Ambrožič: Končno je tudi v Sloveniji dovolj snega, da se nam ni potrebno več daleč vozit na turnosmučarske izlete.

Žal pa kot opisuje ta blog, pogoji še vedno niso optimalni. Namenil pa sem se na Kredarico. Cesto v Krmo zadnja leta ne plužijo več. Zato je s turo treba začeti že v Kurji vasi na koncu Radovne.

Prvi kilometer ceste v Krmo je sicer splužen, a je cesta popolnoma ledena in na koncu ni nobena parkirišča. Zato močno odsvetujem takšno “krajšanje”. Še s psi na nogami je bilo precej zoprno hoditi po tem ledu. Do lese v Krmi, kjer poleti začenjamo ture je iz Radovne 6,5 kilometrov in 110 višinskih metrov. Šele nato se klanec končno začne. Nad gozdno mejo, pred ravnico Vrtačo, se gre mimo ogromnih plazovin. Nato je snežna gaz čisto normalna do Prgarce. Nad Prgarco, pa je špura tako poledenela da brez srenačev ne gre več naprej.
Vreme se je med tem (v nasprotju z napovedjo) pokvarilo, namesto izboljšalo. Med vzpenjam to še ni bil tak problem. Pri smučanju navzdol, pa je bilo izredno nevarno, saj nisem imel nobenega občutka kaj je gor, kaj je dol oz. kaj je sneg in kaj je nebo. Kljub izredni previdnosti, sem enkrat precej nerodno padel. Šele na Ržkih podih so se pogoji toliko vnesli, da sem spet normalno videl. Vendar pa je sneg postal slab za smuko.
Mimo Prgarce do Malega polja je sicer za silo še v redu. Potem nižje pa je eno samo pobijanjem čez plazovine in skozi gozd. Še najboljši del smuke je bil od Zasipske planine po cesti skozi Krmo do avta. Ker je bila cesta poledenela, sem se z rahlim poganjanjem pripeljal prav na izhodišče. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Kredarico sta danes gaz za pešce potegnila dva kolega gorska tekača. Ker je torej gaz narejena, ocenjujem, da je trenutno skorajda bolj pametno it peš na Kredarico, kot s smučmi.

BojanAmbrozic.com, 08.02.2019
Kredarica z Radovne

 

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti