Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kulturni dan na Čavnu

Primorske novice: Planinsko društvo Ajdovščina vabi jutri, na dan kulture, na 24. zimski pohod na Čaven

Planinsko društvo Ajdovščina že 24 let na slovenski kulturni praznik organizira zimski pohod na Čaven, kjer se pri koči Antona Bavčerja (1242 m) s krajšim kulturnim programom poklonijo spominu na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna.

• “Pohod ni voden, zato vabljeni na Čaven po vaši najljubši poti,” pravi predsednik Planinskega društva (PD) Ajdovščina Cvetko Ušaj, ki bo imel jutri ob 11. uri pred kočo Antona Bavčerja krajši nagovor ob kulturnem prazniku.

Na Čaven vodi več poti, najkrajša je tista s Predmeje (dobra ura hoje), številni planinci pa si izberejo tudi daljše dostope: iz Lokavca, Stomaža, Kamenj, Vrtovina, Vitovelj, Ozeljana... “Čeprav je po grebenu Čavna v teh dneh snega bolj za dekoracijo, vseeno priporočamo zimsko obutev in topla oblačila. Vremenska napoved je za jutri sicer ugodna, a v hribih se vreme lahko kaj hitro spremeni,” poudarja Ušaj. Pohoda se vsako leto udeleži več sto pohodnikov, odvisno seveda od vremena. “Ob lepem sončnem vremenu je tam gor prav res pravljično, sploh, ko je bela zima, zato se tega pohoda radi udeležijo planinci z vseh koncev Slovenije,” je zadovoljen Ušaj. “Čeprav ne delamo nekega posebnega kulturnega programa, je srečanje ob koči vsako leto resnično zelo praznično. V našem planinskem društvu si namreč prizadevamo za povezavo slovenske kulture in planinstva, k temu pa želimo pritegniti tudi mlade,” poudarja. Zato so letos organizirali posebno vodenje za svoje mlade člane. Pohod mladih bodo spremljali pogovori o kulturi in predstavitev del in lika Franceta Prešerna.

Čaven je pogorje Trnovskega gozda, ki ga sestavljata Veliki Modrasovec in Mala gora. Med njima na travnati jasi stoji koča, ki je ime dobila po slovenskem domoljubu in planincu Antonu Bavčerju. • PV

 

Primorske novice, 07.02.2019
Kulturni dan na Čavnu

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti