Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Sloveniji je

Delo/Predstavitvena informacija: ... helikoptersko reševanje (še) brezplačno. Kaj pa v tujini?

V Sloveniji je za zdaj še tako, da helikoptersko reševanje spada pod nujno medicinsko pomoč, zato ga krije zdravstveno zavarovanje. Za izvajanje skrbi posebna zdravniška ekipa, ki je stalno dežurna na brniškem letališču, helikopterske prevoze pa izvajajo policijski in vojaški helikopterji. Ko je potrebno reševanje »iz zraka«, se vključi tudi gorska reševalna služba, ki deluje na prostovoljni podlagi.

Čez mejo je vse drugače

Takoj ko prestopimo mejo, pa ni več tako. Avstrija, Italija in Francija, ki so najpogostejše destinacije slovenskih smučarjev čez mejo, imajo različne zakone in pravila o helikopterskem reševanju. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja bo dobrodošla ob obisku urgence v javnih ustanovah, vendar pa morate vedeti, da helikopterskega reševanja in prevoza z rešilcem ne krije. Boljša izbira je komercialno zdravstveno zavarovanje za tujino, ki krije tudi tovrstne stroške.

Navdušeni smučarji komaj čakajo počitnice in dogodivščine na snegu. V Sloveniji trenutno ni veliko snega in napovedi za naprej niso najbolj obetavne, zato številni pogledujejo po aranžmajih čez mejo. Alpske dežele v visokogorju ponujajo neponovljiva doživetja na dolgih in atraktivnih smučarskih progah. A pozor, čez mejo je vse drugače kot v Sloveniji – od cen smučarskih vozovnic do cen zdravstvenih storitev.

Padec na smučišču v Franciji: poškodba glave in pretres možganov

Zgodi se tako hitro, da se največkrat ne da preprečiti. Na strmini ti spodnese smučko in nerodno padeš. Pri padcu si poškoduješ glavo in utrpiš hud pretres možganov. Na pomoč prihiti reševalna ekipa z akijem, ki te pripelje do mesta, od koder te lahko helikopter odpelje do najbližje bolnišnice. Poškodbe so tako hude, da v bolnišnici ostaneš 12 dni, šele nato te v reševalnem vozilu v spremstvu zdravnika lahko prepeljejo na nadaljnje zdravljenje nazaj v domovino. Za vse lahko brez zavarovanja za tujino dobiš račun za skoraj 16.000 EUR.

Raje nekaj 10 evrov za zavarovanje kot nekaj 1000 za helikoptersko reševanje

Če nimate pravega zavarovanja, so lahko visoki stroški reševanja s helikopterjem hud udarec za vaš žep. WIZ Tujina krije stroške helikopterskega reševanja do zavarovalne vsote izbranega paketa – izbirate lahko med 25.000, 50.000 in 100.000 EUR. Za celoletno zavarovanje lahko plačate manj kot za 1 celodnevno smučarsko vozovnico čez mejo (za individualno polico od 38 do 65 EUR na osebo). Celoletno družinsko zavarovanje stane od 68 do 117 EUR – cena je enaka za 2 ali za 8 družinskih članov.
Februarja darilo ob sklenitvi celoletnega družinskega zavarovanja: prenosna polnilna baterija
S sklenitvijo celoletnega družinskega zavarovanja WIZ Tujina lahko poskrbite ne le za varnost svoje družine na počitnicah čez mejo, ampak tudi za rezervno energijo za družinske elektronske naprave. Prenosna baterija je odličen potovalni pripomoček in sopotnik na poti – napolni telefone, tablice, fotoaparate, predvajalnike glasbe, da vas ne pustijo na cedilu, ko jih najbolj potrebujete.

Poskrbite za svojo varnost čez mejo in prihranite 10 % pri spletni sklenitvi zavarovanja WIZ Tujina – le še februarja. WIZ je spletna prodajna točka Adriatica Slovenice d. d.

Delo/Predstavitvena informacija, 06.02.2019
V Sloveniji je helikoptersko reševanje (še) brezplačno. Kaj pa v tujini?

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti