Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Galetovec v dežju in soncu

Veliki slovenski pesnik je rekel, da se bodo Kranjcem vremena zjasnila – in imel je prav.

Na žalost se je sonce pokazalo malo prepozno in marsikoga so nočni nalivi in jutranja oblačnost odvrnila od tega, da bi vstal iz postelje ter si nadel gamaše čez dobro impregnirane planinske čevlje.

Konkretni nalivi so uspeli spremeniti gozdno cesto, po kateri se je pred tem dalo udobno prismučati do doline, v plundro ali nekaj njej podobnega. »Kraški« pojavi so bili vidni tudi na snežni odeji višje na hribu.

A kot rečeno, splačalo se je odpraviti na pohod. Že zgodaj dopoldne je vse pohodnike pozdravilo sonce, zjasnilo se je. Z nadmorsko višino je snežna odeja hitro naraščala, postajalo je vedno bolj zimsko.
Na vrhu Galetovca (1265 m) se je skozi meglo odprl lep razgled na del »Dežele Kranjske« - z Blejskim jezerom v sredini.

V drugi smeri so se Bohinjski hribi (Kobla, Črna prst, …) še sramežljivo skrivali v meglicah, dolina pa je bila pod oblačnim pokrovom.

Kot običajno, ko smo enkrat na vrhu, sledi spust. Gaz je bila speljana proti planini Ilovec, kjer v pastirski koči vedno čaka izkušena vrhunska gastronomska ekipa. Tako se lahko vsi pohodniki pogrejejo s toplo pijačo (tudi čajem), kaj pojejo, dobijo spominske kolajne in si izmenjajo vtise in spomine z aktualnega pohoda ter vseh mogočih drugih pohodov, na katerih so bili.

Vse vas vabimo, da si v naslednjem letu rezervirajo prvo nedeljo v februarju in se nam pridružijo na pohodu in turnem smuku. Organizatorji bomo skušali naročiti boljše razmere, kot so bile letos. Če bodo le-te dopuščale, bomo uredili tudi pristop z Gorjuš, ki je zelo primeren za družine z majhnimi otroci.

Kje sploh je Galetovec, kako priti gor? Preberite si na bohinjskabela.si.
Aleš Stojan
TD Bohinjska Bela

TD Bohinjska Bela: Galetovec bo!


G-L, 28.01.19: Na Galetovec 2019

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti