Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.02.2019

Dogajanje pred snežno pošiljko

Naše vrhove je (končno) pokrila debela snežna odeja, ki bo vsaj za nekaj dni umirila alpinistično dogajanje v gorah. V nižjih legah so velike količine dežja in snežnice neugodno vplivale na led v slapovih in poslabšale razmere za ledno plezanje. Prešli smo na drugo poglavje letošnje zime, v katerem bomo lahko koristili sneg. Naj bo ta čimbolj uporaben.

Vzponi pred padavinami

Še je bilo pestro v naših slapovih. Člana AO Cerkno sta plezala levi krak Rajbelskega slapu (WI5+, 100 m). Seveda v slapu nista bila edina. Več ...> Na strani AO Jesenice lahko beremo prispevek Katarine Noč o Drugem slapu v Prednji glavi in Placche parallele pod Nabojsem. O slednjem je pisala tudi Marta Krejan Čokl na strani AK Ravne, kjer omenja dilemo glede poimenovanja tamkajšnjih slapov. V Kresalovem vodniku so slapovi nekoliko drugače označeni, kot v italijanskem vodniku Ghiaccio verticale. Italijanski postavlja svečasti Piccolo Nabois na levo, desno pa mu sledita masivna La Placca sinistra in od nje malenkost manj esetska La Placca destra.
Še je bila obiskana Vikijeva sveča. Lepo je razmere v njej prikazala Kaja Kunaver na strani AO Ljubljana Matica. Katarina Rogelj (AO Kranj) poleg naših opisuje še slapove v Anlauftalu. Tam je s soplezalcem preplezala smer Federweissfall (WI4, 180 m). Prvotnemu cilju, smeri Mordor (WI5), sta se zaradi slabega ledu odpovedala.
Člani Črnuškega AO so izpeljali lepo skupinsko akcijo v Sappadi. Enaindvajset udeležencev je v treh dneh preplezalo smeri Specchio di Biancheneve (WI3, 250 m), Carpe diem (WI4-, 200 m), Anonima Triestini (WI4, 380 m), Cannarella-Rosada (WI 4, 200 m),Tre Grazie (WI3+, 150 m), Futura (WI4+, 150 m) in Porta di Enghe (WI3+, 120 m). Več ...>

Pogled v 2018

Na strani KA PZS najdemo oceno lanske alpinistične sezone. 30. januarja pa so priznanja za lanske dosežke dobili naši alpinisti, športni in ledni plezalci ter turni smučarji. Med alpinisti so nagrade dobili Marija Jeglič za najboljšo alpinstko, Aleš Česen in Luka Stražar za najboljša alpinista, Matevž Štular za najboljšega perspektivnega alpinista ter Gregor Vezonik Gašper Pintar, Luka Krajnc in Luka Lindič za posebne dosežke v alpinizmu. Izpostavljen je bil tudi mladi alpinist Bor Levičnik. Več ...>

Srečno!

  Arhiv Alpinističnih novic 
  Izpisi objav: o alpinizmu 
  o odpravah ipd. | o prvenstvenih

1 komentarjev na članku "AN - 05.02.2019"

Nejc Pozvek,

Za posebne dosežke je priznanje dobil Gašper Pintar. Gregor Vezonik je sicer tudi pravi as, a zaenkrat na balvanih. Tudi na tem mestu pa lahko vsem čestitamo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti