Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vse o plazovnem trojčku

  07.02.2019
G-L:  "Kibubazin" 


četrtek, 7. februar 2019, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 753

Kibubazin - Plazovni trojček je del obvezne opreme vsakogar, ki pozimi zahaja v visokogorje.

Razkrivamo nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov o sveti trojici plazovne varnosti.

Kaj sestavlja plazovni trojček?
Plazovna žolna, lopata in sonda.

Zakaj moram s sabo jemati nositi ptiča?
Plazovna žolna ni ptič, pač pa preprost radijski oddajnik, ki ga nosite na telesu. Ko je vklopljena, običajno oddaja radijski signal. Če koga zasuje plaz, žolno preklopite na sprejemanje in zvočni oz. vizualni signali na zaslončku vam pomagajo določiti lokacijo zasutega.

Kako namestim žolno?
S priloženimi trakovi jo pripnete na svoje telo pod čim globlji sloj oblek. Če jo nosite na vrhu, nad toplotno plastjo, vam jo plaz namreč zlahka odtrga in potem vam prav nič ne pomaga.

Ali je pomembno, katero žolno imam?
Niti ne. Dandanes vse oddajajo na isti frekvenci, 457 kHz. Če imate radi sebe in ljudi, s katerimi zahajate na ture, naj bo žolna digitalna triantenska.

Zakaj moram vaditi uporabo žolne?
Pri reševanju zasutega v plazu je najpomembnejša hitrost, saj možnosti preživetja s časom drastično upadajo. Hitrost pa pridobite z dobrim teoretičnim predznanjem, poznavanjem vseh možnosti, ki jih nudi vaša oprema, in obilico vaje. Če v praktični vaji zasuto žolno najdete v nekaj minutah, to pomeni, da se bo v pravi, bistveno bolj stresni in manj predvidljivi situaciji ta čas občutno podaljšal.

Zakaj je najuporabnejši kos opreme lopata?
Z nekaj sreče in obilo preventivne pameti se vam nikoli ne bo treba srečati z reševanjem izpod plazu (kar še ne pomeni, da vam ni treba vaditi!), precej pogosto pa morate narediti prerez snežne odeje, odkopati prostorček za udobnejšo malico ali skidati parkirni prostor na koncu ceste v Krmi.

Ali lahko sneg kopljem kar s čelado ali s plastično škatlo za malico?
Lahko poskusite. Za puhast sneg je kar uporabna, pri kot beton trdi, zbiti plazovini pa se vam bo hitro kolcalo po pravi lavinski lopati.

Ali lahko s sabo nosim kar lopato iz avtomobila?
Seveda lahko! Če vam jo uspe spraviti v nahrbtnik in če ni pretežka … Upoštevajte pa, da jo s sabo nosite bolj za trening, saj je običajno premehka in se zvije oz. zlomi ob prvem stiku s težkim snegom, v kakršnega se spremeni plazovina.

Ali je tudi sonda vsestransko koristna?
Niti ne. Gre za zelo dolgo, tanko kovinsko palico, ki jo v glavnem samo nosite v nahrbtniku. Na srečo se zloži in ni pretežka. Če pa boste morali v plazu dejansko poiskati koga ali kaj (npr. nahrbtnik z avtomobilskimi ključi), je ključna za določanje mikrolokacije, saj jo zabadate v sneg in s tovrstnim tipanjem ugotavljate, kaj se skriva pod površjem.

Zakaj potrebujem vse tri elemente plazovnega trojčka?
Plazovni trojček gre na vse ali nič. Brez lavinske žolne zasutega sploh ne boste našli, brez sonde ne boste mogli določiti njegovega položaja, brez lopate pa kar pozabite, da ga boste pravočasno izkopali.

Ali res potrebujem plazovni trojček?
Sploh ne. Tako kot ne potrebujete varnostnega pasu v avtu ali čelade na motorju … dokler je vse tako, kot mora biti. Čim gre v lavinskem smislu kaj narobe, pa je plazovni trojček nepogrešljiv! Ko se ga boste navadili, se vam bo brez njega zdelo, kot da ste goli.

Koliko pa stane trojček?
Ni čisto poceni, vsekakor pa stane manj, kot so stroški spodobnega pogreba. Nočemo vas strašiti, toda plazovi so objektivno kar nevarna reč, čim zaidete nad relativno varno območje položnih gozdov. Tudi reševalna akcija iskanja zasutih v plazu je bistveno dražja od nakupa opreme, zato če se le da, prihranite ta strošek državi, torej posledično vsem davkoplačevalcem.

eXTReMe Tracker