Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Gorski reševalci

Kamnik.si/Kamničan-ka: 11.01.2019
Gorski reševalci na novi lokaciji

 

Denar, ki ga člani Društva GRS Kamnik dobijo za svoje sicer prostovoljno delovanje, zadošča zgolj za nujno opremo, za tako veliko investiciji pa ne, zato so za namensko zbiranje sredstev z ureditev nove lokacije odprli račun s številko SI56 0231 1026 1122 215.


Kamnikčan-ka, 11.01.2019, str. 12

 

 

nedelja, 3. februar 2019, ob 05:26, Urednik G-L, ogledov: 865

Kamničan-ka - Jasna Paladin: ... na novi lokaciji 
Pojan Pollak: Novi kamniški alpinisti

Člani Društva Gorska reševalna služba Kamnik so morali do konca leta izprazniti prostore v stavbi kamniške veterinarske postaje, kjer so delovali zadnja leta, saj jim je najemna pogodba potekla. Po dolgoletnem iskanju nove lokacije bodo ob pomoči občine zemljišče zdaj kupili na območju nekdanje smodnišnice, a bo za gradnjo nove stavbe treba najprej počakati na ustrezne prostorske akte, zato bodo začasno nastanjeni v zabojnikih.

Kamnik - Večletna zgodba iskanja primernih novih prostorov za kamniške gorske reševalce se je - bolj kot ne zaradi nujnih razmer oz. poteka najemne pogodbe - ob koncu leta le začela odvijati, čeprav ne prav po željah reševalcev, ki se morajo v teh dneh poleg svojega dela ubadati še s selitvijo, birokracijo in obrtniškimi deli.

Da bodo morali najti novo lokacijo, je znano že nekaj let, vse odkar je Občina Kamnik odprodala svoj delež v Veterini Kamnik, kjer so gorski reševalci imeli svoje prostore, kupnino shranila v poseben proračunski sklad, namenjen prav za reševanje te problematike, novi lastniki pa so z GRS Kamnik takrat podpisali pogodbo za petletni brezplačen najem, ki pa je sredi decembra potekla. Ne glede na to, da gorska reševalna služba ni lokalna javna služba, pri reševanju problematike še vseskozi sodeluje tudi Občina Kamnik. Tako so že leta 2008 s prostorskim aktom predvideli lokacijo ob trgovskem centru na Duplici, kjer se je nato izkazalo, da je površina v ta namen premajhna. Naslednja lokacija je bila predvidena na Pero- vem ob stavbi veterinarske postaje, a je tudi ta padla v vodo, kot neprimerna se je izkazala tudi lokacija pod sedežem družbe Žurbi team, prav tako soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine ni dobil predlog, da bi gorski reševalci svoje prostore dobili v oziroma ob mekinjskem samostanu, na kar so dolgo računali. Uresničila se ni niti namera občine, da na dražbi za te potrebe odkupi zemljišče na severnem delu nekdanje smodnišnice, saj je bil pri licitaciji uspešnejši drug ponudnik, dobra novica je bila dolgo le to, da v posebnem proračunskem skladu še vedno čaka dobrih 110 tisoč evrov.

»Izteklo se je obdobje brezplačnega najema podstrešja pri veterini, nove rešitve za prostore pa kljub skupnim naporom z občino vse doslej nismo uspeli realizirati. Zato smo se odločili, da izkoristimo zadnjo priložnost in smo z novim lastnikom nepremičnin na področju nekdanje smodnišnice Dušanom Pestotnikom sklenili lasten nakup zemljišča s starim skladiščnim objektom pirotehnike. Lokacija je ena zadnjih možnih v občini, ki nam omogoča ustrezno delo s helikopterjem, kar je za nas seveda pogoj. Hkrati se sklada z občinskim prostorskim načrtom in tudi občina nas glede lokacije načelno podpira. Z lastnikom smo podpisali pismo o nameri, dokler nakupa uradno ne podprejo občinski svetniki na eni od svojih prvih sej, pa tudi služnostno pravico za nemoten dostop prek njegovih zemljišč. Ali bo ta objekt porušen in na njegovem mestu zgrajen nov objekt ali bo obstoječi le prilagojen našim potrebam, je ta hip še prekmalu govoriti, ocenjujemo, da vsaj še dve ali tri leta do končnih odločitev, projektov in gradnje ne bo prišlo, ne nazadnje je tudi občinski prostorski načrt za to območje še v pripravi. Za to vmesno obdobje nam je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje namenila štiri zabojnike, v dveh bomo shranili vso opremo, dva pa bomo združili in namenili za delovanje članov,« nam je povedal predsednik Društva GRS Kamnik Srečo Podbevšek in poudaril, da so za ustrezno varovanje stavbe in opreme že poskrbeli, uradno pa so na novi lokaciji začeli delovati s 1. januarjem.
 

eXTReMe Tracker