Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Razmere v gorah - 29.01.19

TK Gora/Razmere, 29.01.2019 15:40

 

sreda, 30. januar 2019, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 728

Turni klub Gora: Hochschwung (2196 m, Rottenmanner Tauern) | Porezen

Hochschwung (2196 m, Rottenmanner Tauern) (Darja_R, 29.01.2019)

Po včerajšnjem razgledovanju okolice sva se danes odločila za zvezdo rajona, turo številka 1 na Hochschwung (2196 m). Če bi hotela samo uživaško turo potem bi končala dobrih 200m pod vrhom. Pa lepo po vrsti.

Začetek na več kot vzorno urejenem velikem parkirišču, ki je zjutraj samevalo. Potem vzpon ob ograji za srnjad. Mimogrede, na celem območju so vsaj tri velika območja namenjena srnjadi in prepovedana za turne smučarje. A ni problema, ker je večina območij ograjena.

Sledil je edini strmi del skozi redek mecesnov gozd. Ob izstopu iz gozda se pokaže greben, katerega del je tudi Hochschwung. Večina poti je zložno speljana, mestoma tudi po gozdnih cestah. Vzpon je obetal uživaški spust. A dobrih 200m pod vrhom je začelo pihati. Posledice pihanja so se kazale v močno spremenjeni kakovosti snega. A ker je bilo treba za prvič videti vrh sva vztrajala. Spihano, zbito, poledenelo so oznake snega na vršnem delu.

Za spust se je nabralo kar 1200 višincev. Najprej previdno, potem pa vedno bolj uživaško. Okoli 20 cm svežega na čvrsti podlagi. Tudi sledi predhodnikov so ostale masleno mehke. Med vriskanjem sva se kar prehitro pripeljala do avta. Darja in France


Porezen (Čeha, 29.01.2019)

Porezen iz Davče, meni draga tura, se mi je letos kar izmikala. A prišel je dan in to kakšen!
Vreme od zahoda se je zbistrilo, snega dovolj. Včerajšna pošiljka je zabrisala nedeljske sledi. Špura jutranjih t'prvih nama je z Pavletom olajšala delo. Mraza ni bilo, a pršič je ostal dokaj svež. Greben proti vrhu je malo spihan, trda kloža pa vseeno omogoča brezskrben dovoz do flanke, ki se strmo spušča proti Jurežu. Prašilo se je, nasmeh do ušes. Ni kaj, splačalo se je.
Kar prehitro sva bila pri potoku, ki je bil kar pomnim prvič prevozen z smučmi. Snega je moram reči kar veliko, tako da previdnost ni odveč.

 

Oznake: smuTurno
eXTReMe Tracker