Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zmenek

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... japonskega očaka z Aconcaguo

Juičiro Miura, japonski avanturist, ki je pri osemdesetih preplezal Everest, je to zimo poskušal smučati z najvišjega vrha Južne Amerike.

Tudi pri šestinosemdesetih letih in kljub težavam s srcem profesionalni smučar Juičiro Miura še ni pripravljen odložiti svojih smuči. Januarja se je poskušal povzpeti na Aconcaguo, s 6961 metri nadmorske višine najvišji vrh Južne Amerike, potem pa z nje odsmučati. »Cilju se lahko tudi odrečem, vendar moram prej poskusiti, pri tem poskusu pa bom šel do skrajne meje. Če pridem do vrha, bo to bolj čudovito od česar koli drugega,« je povedal ob odhodu iz Japonske v začetku januarja.

Miuro je za dodatno pomoč spremljala zvezdniška ekipa šestih vrhunskih japonskih alpinistov, od katerih so že vsi preplezali na vrh Everesta, dva od njih pa sta tudi prejemnika zlatega cepina, najvišjega alpinističnega priznanja. Član odprave pod vodstvom Miure je bil tudi zdravnik Kazue Oširo, specialist za gorsko medicino. Verjetno najpomembnejši član odprave je bil Gota, 49-letni Miurov sin, s katerim sta skupaj že trikrat osvojila vrh Everesta. Prvič, leta 2003, ko je Miura dopolnil 70 let, drugič, ko jih je dopolnil 75 in tretjič ob Japončevi 80. obletnici. Vsakič je Miura popravil svoj rekord in vsakič je (p)ostal najstarejši človek, ki je stopil na vrh najvišje gore na svetu. Že leta 1970 pa je kot vrhunski smučar poskušal z vrha Everesta presmučati. Zmanjkalo mu je zadnjih 900 metrov višine, smučal je z nadmorske višine 8000 metrov, potem pa je do leta 1985 presmučal še z najvišjih gorskih vrhov drugih šestih celin.

Ubogal je zdravnika

Žal Miuri ni uspel niti smučarski spust z Aconcague. 18. januarja je po treh dneh prekinil vzpon zaradi zdravstvenih težav. Po uspešni aklimatizaciji je dobro napredoval s plezanjem proti vrhu in se povzpel do tabora na višini 6000 metrov. Tam ga je zaustavilo slabo vreme. Dva dni je čakal, da bi dokončal vzpon, vendar se vreme ni izboljšalo.

»Izzivam samega sebe, nenehno razmišljam, da bi mi bilo vseeno, če umrem, da bi le uspel izpolniti cilj. To je izziv tudi zato, ker drugi verjamejo, da tega ni mogoče narediti,« je dejal Miura pred začetkom odprave. Po dveh dneh čakanja pod vrhom Aconcague pa se vseeno ni odločil, da za poskus vzpona tvega tudi življenje. Raje je poslušal zdravnika, ki mu je svetoval, naj sestopi. Vztrajanje pri bivanju na tej višini bi lahko bilo za 86-letnika, ki ima za sabo štiri operacije na srcu in različne poškodbe, usodno. Po opozorilu zdravnika, da bi ga lahko ob nadaljnjem naporu izdalo srce, je prenehal. Po satelitskem telefonu je sporočil japonski javnosti, da je bil prepričan, da lahko doseže vrh, vendar se je odločil, da upošteva zdravnikov nasvet in zato prekinil odpravo. Sestopil je do višine 5500 metrov, tam pa ga je pobral helikopter in ga odpeljal z gore. 

Dnevnik/Planinstvo, 28.01.2019 08.00
Zmenek japonskega očaka z Aconcaguo


G-L: "Juičiro Miura" | Google: "Juičiro Miura"

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti