Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Snežni plaz

Slovenske novice - STA: 28.01.2019 10.36
Slovensko smučarko v Avstriji zasul snežni plaz


Foto: Getty Images/istockphoto

 

torek, 29. januar 2019, ob 05:27, Uredništvo G-L, ogledov: 1266

... zasul slovensko smučarko v Avstriji, na območju Tennen

Zgodilo se je v nedeljo popoldne na območju gorovja Tennen.

SALZBURG – Turno smučarko iz Slovenije je v nedeljo popoldne na območju gorovja Tennen na Solnograškem zasul snežni plaz, je sporočila avstrijska policija. V nedeljo dopoldne se je s sedmimi kolegi odpravila na turno smuko z gore Schartwand. Medtem ko so drugi izbrali položnejši teren, se je ona spustila po terenu z naklonom okoli 40 stopinj, pri čemer je sprožila snežni plaz. Odneslo jo je približno sto metrov daleč, a je pravočasno sprožila varnostno zračno blazino v lavinskem nahrbtniku, tako da je ni povsem zasulo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Njeni kolegi so jo hitro izkopali, tako da je nesrečo preživela brez poškodb.

Nesreča se je končala brez tragičnih posledic zaradi dobre opremljenosti vseh v skupini, imeli so namreč lavinske žolne, sonde, lopate in lavinske nahrbtnike z varnostno zračno blazino.


Salzburg24.at (28.01.2019 06:16): Tourengeherin von Lawine verschüttet

Oznake: smuTurno

Komentiraj (2):

Andrej Terčelj, torek, 29. januar 2019, ob 17:29

Za ABS nahrbtnik na sliki je boljši izraz zgolj plazovni nahrbtnik z zračno blazino. Brez besede varnostni, ker je pridevnik zavajajoč in daje lažno potuho. Ne nudi nam nobene varnosti, le obdrži nas bolj na površju in nas plazovina manj zasuje.
Po Slovenskem smučarskem slovarju je plazovni nahrbtnik strokovno in jezikoslovno ustreznejši izraz kot lavinski.

Igor Pavlič, sreda, 30. januar 2019, ob 00:05

Jezikoslovci naj se že enkrat odločijo: ali plazni(a) ali plazovni(a), recimo žolna, nahrbtnik ali karkoli že. Plaz - plaznica, ne plazovnica, snov plazi, ne plazovi... plázen -zna -o (ȃ) pridevnik od plaz, gmota: izpod plazne gmote so potegnili več trupel (http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=plaz). Plaz pregibamo takole: https://besana.amebis.si/pregibanje/

V smučarskem slovarju Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša omenjajo plazni stožec in plazovno žolno ter psa.

eXTReMe Tracker