Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zimska idila na Lepenatki

Skrite poti - Andrej Bračič: Ker pred nami še ni bilo nobenega planinca, smo si gaz utirali sami.

V zimskih razmereh se korak upočasni, še posebej, če gaz še ni utrjena. Tako tudi lažje poti postanejo malo zahtevnejše. Tale tura naj bi bila dogla skupaj le osem kilometrov. Pa vendar smo samo do vrha potrebovali dobri dve uri. Kondicijsko ni čisto nedolžna. Verjamem pa, da je v poletnih dneh veliko bolj enostavna. Ima pa eno veliko prednost: je čisto brez izpostavljenih delov. Tako je za vse tiste, ki se boljite višine zelo primerna. Sprva večji del poteka po gozdni cesti. Hoja po gozdni cesti v zimski idili je nekaj lepšega.

Zadnji del poti poteka po travnikih in pašnikih ter je zelo panoramski. Pogled sega na vse strani visokogorja Kamniško-Savinjskih Alp. Obvezna oprema v zimskim razmerah so visoki gojzerji in gamaše (preprečijo, da bi nam sneg padal v gojzerje). Tura izgleda primerna tudi za gorsko kolesarjenje. To poskusiva poleti.

Začetek smo planirali pri kmetiji Zgornji Klinar, vendar smo zaradi zasnežene ceste parkirali 500 metrov nižje pri razcepu. Ko smo prišli do kmetije, nas je čakalo prvo veliko presenečenje. Pozdravit nas je prišel ogromen jelen. Kmalu smo ugotovili, da ima kmetija oboro divjadi. Jelen je prišel v izvidnico, nato pa ostalo divjad opozoril, da se skirje pred nami. Tako so se vsi pomaknili višje v gozd. Le s težavo smo videli tu in tam kakšne noge, ki so se premikale med smrekami. Nadaljevali smo po gozdni cesti vse do kapelice pri kmetiji Zgornji Špeh. Tukaj se nam je odprl lep pogled na Lepenatko in ...

28.01.2019

Zimska idila na Lepenatki

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti