Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peitlernock

Snežak/Trenutne razmere - Mišo Jenčič: 26. januar: Nockberge (AT)

Na pot smo odšli brez jasnega cilja. Z avtoceste smo zavili pri Gmündu in nadaljevali v Innerkrems. Ideja je bila sicer Königstuhl, a je Barbara predlagala, da bi mogoče popravila "napako" izpred treh tednov.

Po Bärengrubenalm smo sledili gazi, ki je kar nadaljevala po dolini med Peitlernockom in Bärenaunockom, v zatrepu pa je sledil strm in tečen vzpon levo na položna pobočja pod Peitlernockom. Zaradi klože na tem mestu sem varnost ocenil z dvojko (tudi sicer na priporočam te variante).

Sledil je vzpon po skoraj kopnem vršnem delu, a se je brez večjih težav dalo priti na vrh s smučmi. Močan veter nas je hitro odgnal z vrha; na vzhodni strani slemena so nas pri smučanju motili zastrugi, potem pa smo prečili na "smučišče", ki je bilo začuda še povsem deviško (v resnici zapihano z mehko kložo).
Smuka je bila perfektna; žal smo bili kar prehitro na Bärengrubenalm in potem samo še po cesti do avta.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

1 komentarjev na članku "Peitlernock"

Jaka Ortar,

K tej objavi moram dodati, da se ocena "dvojka" v povedi "Zaradi klože na tem mestu sem varnost ocenil z dvojko (tudi sicer na priporočam te variante)." ne nanaša na evropsko 5-stopenjsko lestvico, temveč na "oceno občutka varnosti" na turi, kot smo jo uvedli na Snežaku.

Nekako smo namreč morali v oceno varnosti poleg snežnih plazov vpeljati tudi ostale dejavnike oz. tveganja - padajoče kamenje, zdrs, oteženo orientacijo.

Matriko za določitev te ocene lahko vidite ob vnašanju opisa razmer na Snežaka ali pa na tem naslovu: https://www.snezak.si/popup/ocena-varnosti.html

Ta koncept ocenjevanja varnosti na turi je nov, zato so komentarji in predlogi za izboljšavo seveda zaželeni.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti