Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorske stene

Peter Podgornik: Med Mangartsko dolino in Remšendolom

Glavni krivec tega prispevka je Janez Turk, dober poznavalec teh bližnjih, vendar večini odročnih in malo pozabljenih gora, znanih le samotnim gornikom, ki cenijo svet, kjer tišina še vedno šepeta.

Z veseljem sem sledil njegovim prispevkom, nasvetom, svojim starim arhivom in skopim informacijam nekaterih redkih gornikov, ki so včasih zašli v ta, večini nepoznan gorski svet.

Med Mangartsko dolino in Remšendolom, se vleče v smeri z juga proti severu, od Kope dalje pa proti severozahodu, nazobčan greben težje dostopnih gora z le enim možnim prehodom po markirani stezi preko Rateške škrbine.
V družbi številnih vrhov in skalnih stolpov, izstopajo v nazobčanem grebenu najbolj vrhovi; Bukovnik, Kopa/Poldnik, Breitkofel, Šenek in Mali Šenek, kot zadnji - severni stražni stolp.

Tisti z očesom stezosledca, bo marsikje našel prostor za nove smeri, istočasno pa bo spoznal, da je običajno že dostop do teh sten lahko posebna avantura.

Opombe: Pri zbiranju gradiva za nastajajoči prispevek so pomagali: Claudio Carratu, Elvio Ferigo, France Ferjan, Janez Turk, Jože Hribernik, Marko Kern, Matija Turk, Jurij Rous, Roman Benet, Slavko Frantar …

 

PrimorskeStene.com 25.01.19

Skupina Breitkofel-Kopa (foto Janez Turk)


Remšendolski greben s Stožja
(foto Peter Podgornik)


Iz Remšendola
: Skupina Breitkofel
(foto Peter Podgornik)


Iz doline Mangartskih jezer: Od Malih špic
do Šeneka (foto Peter Podgornik)


Dostopi v SV in S steni Šeneka
in Malega Šeneka; iz smeri Trbiža
(foto Peter Podgornik) 

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti