Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Visoko ...

Gorenjski glas, 17.01.2019
Visoko nad planiško velikanko 

Lesena hišica, ki jo uporabljajo snemalci med prenosi skokov iz Planice / Foto: Jelena Justin


Razgled na Jalovec z vrha Ciprnika / Foto: Jelena Justin

Vršni greben Ciprnika / Foto: Jelena Justin

 

torek, 22. januar 2019, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 467

Gorenjski glas - Jelena Justin: ...nad planinško velikanko - Ciprnik (1745 m) – Slemenova špica je dobro znan razglednik na Jalovec.

A nasproti planiških skakalnic je še en razglednik, ki ponudi ta čudoviti razgled. Opisana pot je prav navdušujoča.

Ja, tokrat bomo obiskali Ciprnik. Ne, ne bomo prvič na njem, a vzpona iz Planice še nismo opravili, zato bo danes prišel na vrsto. Ciprnik mi je v poletnih mesecih asociacija na muhe; hja, prva izkušnja je bila taka. Razglednik, ki ga je najboljše obiskati jeseni, ko zažarijo macesni, ali pa pozimi, ko se pred nami odpre celotna dolina Tamar s skakalnim centrom v Planici.

Zapeljemo se do Rateč, kjer v krožišču zavijemo na tretji izvoz proti Tamarju. Parkirišče nas bo stalo 2,50 evra, predlagam pa, da parkiramo pri Olimpijskem športnem centru Dom Planica. Sprehodimo se po asfaltirani cesti, ki nas pripelje do prodišča hudournika. Nekaj minut se zložno vzpenjamo po njem, ko pred seboj zagledamo leseno tablico z napisom Ciprnik. Smerokaz nas usmeri levo, prečimo pas ruševja, ko dosežemo udobno, a neoznačeno lovsko stezico. Udobna steza se v okljukih prijetno dviga skozi gozd. Strmine pravzaprav niti ne opazimo. Po približno pol ure dosežemo manjšo leseno brunarico, nekakšen bivak, a vse skupaj služi snemalcem v času skokov v Planici. Sledi vzpon na manjši greben, a pot se nadaljuje po strmih gozdnih pobočjih. Vzpon je res strm in pot je v mokrem nevarna za zdrs. In potem se kar naenkrat spet pojavijo markacije in smerokaz Ciprnik in Vitranc. Kako to? Zakaj? Zato, ker je včasih obstajala še ena pot iz Planice na Ciprnik, markirana; a zaradi težavnega in nestabilnega terena je pot zaprta. Markacije so ostale. Nadaljujemo v smeri markacij in pot nas pripelje na prepadno pobočje. Na naši desni je globoka grapa, ki jo tisočletja razjeda voda, globoko so vidni ogromni balvani. Razdrapano pobočje Ciprnika je skoraj strašljivo. Ker smo že precej visoko, se lepo vidi Jalovec, Kotova špica, Strug in vse Ponce. Pot preide nazaj v gozd, kjer se strmo povzpne na manjše sedelce, kjer se pridruži markirani poti, ki pelje z Vitranca na Ciprnik. Smo na glavnem grebenu, ki mu sledimo v desno. Gozd okoli nas postaja redkejši, zamenja ga ruševje. Pred nami je še vršni in zelo strm del vzpona do vrha. Vzpon je ponekod zavarovan z jeklenico, poteka čez skalne skoke. Na vrhu skalnih skokov dosežemo še vršni greben, po katerem se sprehodimo do vrha Ciprnika.

Vrh navduši z razgledom, saj se pred nami odpre celotna dolina Tamar, z diamantom na koncu, Jalovcem. Levo od njega je Goličica, pa Travnik, greben Mojstrovk, zadaj je Prisank pa Razor, Škrlatica, Oltarji, Špik. Na naši desni strani je greben Ponc, še bolj proti zahodu se pokaže Slovencem najbolj znan del Karnijskih Alp, vrhovi nad prelazom Mokrine. V daljavi proti severu so Visoke in Nizke Ture, pa Dobrač, vrhovi Karavank … Navdihujoče in navdušujoče.

Ker nas jekleni konjiček čaka v Planici, moramo sestopiti po poti vzpona, sicer bi lahko mimo Vitranca sestopili tudi do Jasne ali v Kranjsko Goro. Na koncu še opozorilo. Če se bomo na Ciprnik odpravljali pozimi, preverimo, kakšna je snežna podlaga, in ne pozabimo na zimsko opremo. Pa srečno!

Nadmorska višina: 1745 m
Višinska razlika: 850 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 3 / 5

eXTReMe Tracker