Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pojasnilo

GRS Kranjska Gora k objavi Dron v Krnici

Člani postaje GRS Kranjska Gora smo v lanskem letu pri našem delu začeli z uvajanjem brezpilotnih zrakoplovov.
Trenutno imamo dva brezpilotna zrakoplova in izšolanih pet upravljavcev. Za tak korak smo se odločili, da s sodobno tehniko čim bolje opravimo naše poslanstvo, to je pomoč pomoči potrebnim. Brezpilotna zrakoplova uporabljamo za logistično podporo pri reševalnih intervencijah, pomoč pri iskalnih intervencijah, pregled razmer in preventivo.

V petek, 11. januarja 2019, smo opravili dva leta z namenom pregleda stanja slapov pod Prisankom in slapov v Prednji Glavi v Krnici.
Prvi let pod Prisankom je trajal 17 minut, drugi let na področju Krnice pa 20 minut.
V nobenem od letov ni bilo opravljeno vizualno snemanje, posnetih pa je bilo par fotografij, ki so namenjene interni uporabi in nikakor ne bodo nikjer objavljene.

Vsem plezalcem se opravičujemo za motenje plezalske idile tistih nekaj minut. Žal pa lahko zaključimo z informacijo, da smo dan po tem, torej 12. 1. 2019 ravno na tem območju nudili pomoč poškodovanemu plezalcu.
Poznavanje razmer, ki smo jih pridobili dan pred nesrečo smo koristno uporabili pri vodenju te intervencije.

Lep pozdrav,
Miha Noč,
načelnik GRS Kranjska Gora

GRS Kranjska Gora, ...01.2019
 

5 komentarjev na članku "Pojasnilo"

Igor Pavlič,

Pomenljivo se mi zdi, da je GRS Kranjska gora oziroma njihov PR predstavnik, odgovor na zapis "prizadete" poslal kot "novico", ne kot komentar, očitno se mu je zdelo, da bi bilo to premalo pomembno za bralno srenjo! Itak je pa ta incident v primerjavi z drugimi rečmi, ki s edogajao po naših hribil, takorekoč skrajno marginalen. Okoli tujih velesten frčijo helikopterji in še kaj stalno, pa se nihče (več!) ne repenči, tu pa nek dron povzroči revolt par exellence! Seveda je daljnogled daleč bolj eko, tudi fotografije je moč posneti z njim! Naj se v Kranjski gori o tem posvetujej s kakšnim astronomskim krožkom ali društvom, če obstaja kje tam v bližini, oni imajo tudi ustrezno optično opremo. Da ne bi potem jamrali zaradi pomanjkanaj sredstev za investicije, recimo onemogočanja nakupov dronov. Razlike so očitne, ponekod reševalci skladiščijo opremo po nekih provizoririj, drugje pa oprezajo že z droni! Morda nas pa čaka čas, ko bodo do ponesrečencev prišli le še droni in se bodo reševalci šele na podlagi zbranih podatkov iz njih odločili, kako in kaj ukrepati, če sploh! Že mobilci so ljudi razvadili do skrajnosti in se lotevajo zadev, ki se jih verjetno ne bi, če ne bi imeli možnosti klicanja na 112 v vsakem trenutku. Zdaj bodo verjetno pravočasno, pred akcijo reševalcev, tudi optično - vizualno preverjeni! Osebno izkaznico med zobe! Plus zdravstveno in planinsko!


Tone Škarja,

No ja. Ni tako zelo drugače. Vohunstvo je vohunstvo, pa čeprav - seveda - "vedno za blagor državljanov."


Tina Leskošek,

Hvala za pojasnilo. Če bi vedela, da je dron vaš, bi bila percepcija dogodka čisto drugačna. Veliko sreče pri delu.

Tina


Marjan Bohnec,

nek razumen človek bi se pa tudi zavedal da s tem obletavanjem plezalce dekoncentrira in jih ogroža


Primož Murn,

GRS, potrebujemo vas. Ste srčni in požrtvovalni, čeprav vam slovenska ureditev razmer na vašem področju ni naklonjena. Z vašimi veščinami in promoviranjem plezalske etike ter varnega gibanja v gorah naj bi bili (in to večinoma tudi ste) za vzgled. Oprostite, vendar v tej situaciji to niste bili. Kaj točno razumete pod pregledom razmer, ko ste npr. nekaj minut v oddaljenosti pribl. petih metrov lebdeli nad plezalcem na sidrišču? Se dvignili do druge, tretje naveze ter kasneje z vmesnimi drugimi opazovanju spet ponovili enako zgodbo z ostalima dvema? O, glej ga, v grabnu je, varuje na dveh vijakih in mi ali namerno obrača hrbet ali pa neverbalno kaže, kaj si misli o brenčanju nad njegovo glavo. Ne gre za to, da bi zgolj motili idilo "tistih nekaj minut", ampak ste z dekoncentracijo plezalcev vplivali na potek samega plezanja, kar pa v delčku sekunde lahko privede do nesreče. Bi se potem še hvalili, kako dobro, da ste imeli fotografijo razmer, če bi nesrečo posredno povzročili sami? Če že kdo, se že na podlagi praktičnih primerov ravno vi najbolj zavedate, kaj vse so faktorji za nezgode. Zato se mi zdi absurdno, da 20 minut letite okrog treh navez, ki več kot očitno plezajo v slapu, kjer razmere to dopuščajo, s tem pa jih po nepotrebnem spravljate v nevarnost. Zakaj? Vam je dolgčas? Upravljavci potrebujejo vajo oz. očitno že teoretično niso dovolj usposobljeni? Ker je imel AO Jesenice v nedeljo ledni tečaj pod Prisojnikom in je prikladno, da se ni treba komu od njih do tja sprehodit, če se že ravno poznate? Ne vem, samo predvidevam. In se verjetno motim. Vsekakor pa lahko trdim, da ste plezanje motili ter da si tovrstnega početja ne bi smeli privoščiti. Tisti petek bi zaradi svojega početja lahko imeli še eno intervencijo. Ter ob jezi plezalcev en dron manj. Objavljanje ali neobjavljanje posnetega materiala bi bilo ob tem še najmanjši problem. Vaše besedilo je pojasnilo, opravičila za tako početje pa ni. Bodite vsaj vi zgled odgovornega ravnanja, če že ponesrečenci vse prevečkrat nis(m)o.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti