Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Otvoritev Zlatoroga

Planinski vestnik/Društvene novice: ... doma slovenskih planincev
G-L, 27.02.2018: V novih prostorih PZS počastila 125 let

Bralci našega glasila so se verjetno že tako navadili javnih obračunov sklada »Zlatorog«, ki smo jih vsa leta po vojni objavljali, da že skoro niso bili več pozorni nanje. Zrno do zrna, kamen do kamna — in tako je bilo tudi z našim Zlatorogom. Stara vila, ki ždi med novimi bloki, zraslimi med Vošnjakovo in Kersnikovo ulico, kjer se je PZS več let počutila kot gostačica, je končno prešla v našo popolno last, sredstva iz sklada Zlatorog pa so se po sklepu UO PZS uporabila za njeno obnovitev in adaptacijo.
Na zunaj bo še vedno spominjala na čase, ki so že nekaj desetletij pokopani pod ruševinami spominov, na znotraj pa je pod domiselno, srečno in vestno roko ing. arh. Tije Badjurove, hčerke planinskega filmarja in fotografa Metoda Badjure, postala prijeten, udoben in lepo urejen moderen planinski dom, vreden organizacije, ki ima 65.000 članov in 160 najrazličnejših planinskih objektov, raztresenih po pisanem reliefu naše domovine.

19. nov. 1966 je UO PZS v preurejenem Zlatorogu priredil tovariški večer v čast planinskim jubilantom 1966. S tem je hotel pokazati, da je ta uspeh delo cele vrste vnetih planincev, ki so se za napredek planinske organizacije prizadevali skozi desetletja. Planinski dom Zlatorog je zunanje znamenje, da je Planinska zveza Slovenije močna organizacija, da ima trdne temelje v preteklosti, in jamstvo, da se bo lepo razvijala tudi v prihodnosti. Združuje vse naše rodove v ljubezni do gorske narave in vsakomur nudi in daje, kar mu je najbolj pri srcu.

Predsednik PZS dr. Miha Potočnik je j na tovariškem večeru pozdravil predsednika PZJ dr. Marijana Breclja, podpredsednika Skupščine SR Slovenije, univ. prof. Ziherla, prijatelja naše organizacije, ter jubilante: 75-letnika dr. Jožeta Pretnarja iz Ljubljane, 70-letnika Metoda Badjuro iz Ljubljane, 60-letnika Draga Koreninija iz Jesenic, 60-letnika Rudolfa Kavčiča iz Ljubljane, 60-letnika ing. Friderika Degna iz Maribora, 60-letnika Franceta Pengala iz Ljubljane, 60-letnika Maksa Medjo iz Jesenic, 60-letnika Janeza Brojana iz Mojstrane, 50-letnika Mirka Fetiha iz Ljubljane in 50-letnika Maksa Dimnika iz Jesenic. 80-letnik Vitko Jurko iz Dola pri Hrastniku, 75-letnik prof. Janko Ravnik, iz Ljubljane, 75-letnik Lojze Rekar iz Gornje Rodovne in 60-letnik dr. Bogdan Brecelj iz Ljubljane se večera niso mogli udeležiti. Potem je dr. Potočnik navzočim čestital in obenem z njimi vsem tistim planincem, ki so v preteklem letu slavili življenjske ali delovne jubileje. Za njim je v imenu jugoslovanske planinske organizacije spregovoril dr. Marijan Brecelj in slavil predanost, vztrajnost, požrtvovalnost in tovarištvo članov planinskih društev in odbornikov.

Za čestitke se je v imenu jubilantov obema predsednikoma zahvalil nestor dr. Jože Pretnar. Večer je minil v sproščenem razgovoru, na katerem se je utrnila marsikatera misel, podrobneje obrazložena naslednji dan, ko je predsednik PZS dr. Miha Potočnik obenem s sejo GO PZS slavnostno odprl

ZLATOROG
dom slovenskih planincev.

Naj bo ta dom vselej trdno organizacijsko središče našega planinstva!
to
(urednik Tine Orel)

 

Planinski vestnik, 1967/02/088
OTVORITEV »ZLATOROGA«, DOMA SLOVENSKIH PLANINCEV


G-L, 01.03.2018: V novih prostorih PZS počastila 125 let ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti