Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.01.2019

Novosti v Dolomitih

Prva ponovitev v Cima Tosa

Luka Lindič in Ines Papert sta v Dolomitih opravila prvo ponovitev smeri Selvagia (M6, WI6+, 500 m) v zahodni steni Cima Tosa (3133 m) v skupini Brenta. Ledno in kombinirano smer sta leta 2013 prva preplezala Italijana Tomas Franchini e Alessandro Lucchi.
Decembra lani jo je prvič poskušala ponoviti naveza treh Italijanov, a je zaradi tankega ledu obrnila v sedmem raztežaju. 1. januarja sta se pod njo nenamenoma znašla Luka in Ines, po tem, ko sta nameravala plezati smer Filo d´Ambiez. Slednja je bila prvič preplezana decembra lani, razmere pa so se od takrat toliko spremenile, da smer ni bila več plezljiva. Zato sta si izbrala drugi cilj in tako nehote opravila prvo ponovitev Selvagie. Da je pred njima smer že nekdo plezal sta spoznala ob pogledu na ostanke opreme v steni. Plezanje je bilo strmo, z zahtevnim nameščanjem varovanja, led pa je vseeno omogočal direktno napredovanje, tako da sta linijo prvih plezalcev v prvi polovici smeri lepo poravnala. Poleg tega vzpona sta pomembna še njuna vzpona decembra lani. 19. decembra sta preplezala smer Jumbo jet z direktnim vstopom, ki je le redko narejen. Naslednji dan sta preplezala še smer Zauberflöte in ji dodala svojo varianto poimenovano Papageno. Več ...>

Naši slapovi

Veliko navez se je v zadnjem tednu odpravilo v led. V Logarski so bili plezani Palenk (WI3+, 100 m), Slap pod Sušico (WI4, 150 m), Slap nad potjo (WI3, 80 m), Kiks (WI4, 60 m), Slap potepuhov (WI4+, 100 m) in Slap na Klemenči jami (WI3, 130 m).
Na Jezerskem sta bila še vedno oblegana Zgornji in Spodnji Ledinski slap ter Sinji slap. Pod prisojnikom je bil plezan Levi (WI3+, 150 m), Desni (WI4+, 150 m), Srednji (WI3+, 130 m), Slap pod Hanzovo steno (WI3, 60 m) in delno Centralni (WI4+, 200 m). V slednjem je še vedno močno škropilo, zato se je v njem le poskušalo.
V Tamarju so bili preplezani Centralni (WI4+, 120 m), Slap ob sveči (WI5-, 90 m), Slap nad votlino (WI4-, 120 m), Desni slap (WI4, 50 m) in Zadnji slap (WI3, 60 m).
Damoklejev meč (WI5-, 250 m ) je že dobil nekaj več mase in postal užiten do vrha. V okolici Rajbla se je led tudi dobro odebelil. Preplezan je bil Slap za trdnjavo (WI3, 150 m). Nad Loško Koritnico se slapovi še niso dovolj okrepili in s temperaturami zadnjega tedna bodo le počasi napredovali. V dobrih razmerah je bilo preplezano le Miklavževo darilo (WI3, 150 m). V Trenti je bil preplezan Desni Zapotoški slap (WI4, 180 m).

V Maltatalu se je plezalo Aluhol, Dreifaltigkeitsfall, ter sprednji in srednji Maralmfall.

Registracija za leto 2019

Prihaja čas za registracijo alpinistov, alpinističnih pripravnikov in alpinističnih kolektivov. Izpolnjene obrazce je potrebno oddati najkasneje do 11. februarja do 14. ure. Razpis ...>

Prijava akcij v 2019

Komisija za alpinizem objavlja Razpis za akcije v letu 2019. Registrirani alpinisti lahko svoje akcije prijavijo do 4. februarja. Več ...>

Srečno!

  Arhiv Alpinističnih novic 
  Izpisi objav: o alpinizmu 
  o odpravah ipd. | o prvenstvenih

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti