Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Dron v Krnici

 

 

ponedeljek, 14. januar 2019, ob 11:08, Tina Leskošek, ogledov: 1236

V petek, 11. januarja, sva s soplezalko plezali Drugi slap v Krnici. Dan je bil krasen (sonce smo sicer gledali le od daleč, ampak to pač spada k plezanju slapov), gore tihe, družbo pa ...

... sta nama delali še dve navezi. Kljub začetni gneči pod slapom smo se kar v redu razporedili in vsaka naveza je imela svoj mir. Do trenutka, ko je priletel dron.

Nadležno brenčanje se je pojavilo okoli 12.30. Na sidrišču sem varovala in čakala Metko. Nisem mogla verjeti svojim očem. Resno? Vzamem dopust in grem v gore in zdaj me bo tu snemal dron? In kar ni odletel. Dobro si me je ogledal z vseh strani (oddaljen kakih pet metrov) in si pogledal tudi razmere višje gor v slapu. Naveza za nama je povedala, da je letel tudi tik nad njima.

Ne morem opisati jeze, ko nekdo nepovabljen vdre v našo zgodbo tistega dne in nemoči, ker ne moreš storiti prav nič – privezan si v štant sredi slapu, neka muha te pa snema. Imelo me je, da bi ga začela obmetavati s kamni (so bili ravno pri roki …), pa so bili še trije ljudje pod mano.

In ko bi vsaj priletel in odletel.
Ne, nad nami je bil vsaj pet minut. Ta posnetek je zdaj pokvarjen z vsemi mednarodnimi znaki grdih besed, ki se jih da pokazati z roko, če pa je posnet tudi zvok, pa še toliko bolje.

V TNP se sme z dronom leteti najmanj 300 metrov nad površjem (tako da mu jih je manjkalo kakih 295) – več o tem si lahko preberete na: www.tnp.si/sl/obiscite/o-parku/pogosta-vprasanja/

Predvidevam, da si je nekdo pogledal razmere v slapu in ga danes splezal. Take stvari berem v prispevkih o Himalaji, da si alpinisti vnaprej pogledajo razmere … ampak 2. slap v Krnici!? Največkrat na spletu objavljen slap v zadnjih tednih. To pa presega tudi etične meje internet alpinistov (kamor recimo zdaj spadam jaz).

Nisem natančno brala zakonodaje, ampak skoraj gotovo zunaj TNP takih zahtev po 300 m oddaljenosti ni. Res res res upam, da droni ne bodo postali stalni obiskovalci gora.

Kam sploh še lahko greš, da si res sam?
Tina Leskošek
Oznake: ALP
eXTReMe Tracker