Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Črk se naučijo

NeDelo, 12.01.2019 09:00
Črk se naučijo kar med plezanjem

 

ponedeljek, 14. januar 2019, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 392

NeDelo - Brane Maselj: ...  kar med plezanjem

Martin in Karin Simčič izdelujeta iz kraškega kamna plezalne oprimke

Komu drugemu kot Kraševcu bi lahko na plodna tla padla tako preprosta, a tako učinkovita ideja, da iz kamna izdela plezalne oprimke. Ti vedno skromni in neizraziti šport­ni rekviziti so pod spretnimi rokami Martina Simčiča postali prestižna vez dvoranskega plezalca z naravo. Prva sta jih preplezala njegova, za njima doslej že kakšnih 3500 drugih otrok.

Ročno izdelani kamniti plezalni oprimki so nastali prav iz ljubezni do narave in otrok. Vsak kamen, iz katerega nastane plezalni oprimek, skrbno izbereva in z dolgotrajno ročno obdelavo nastane oblika, ki je primerna za otroške roke, pripoveduje Karin Jejčič Simčič, Martinova žena in partnerka v njunem projektu Smart stones kids.

Vse skupaj se je začelo v obdobju samogradnje družinske hiše v Hruševici na Krasu, ki sta se je Simčiča, čeprav oba z diplomama, on kot elektrotehnik in ona kot socialna delavka, lotila kar s svojimi rokami in pomočjo njegovega očeta. Martina, doma iz Postojne, je očaral kraški kamen in je takoj začel oblikovati kamnite izdelke ter tudi pridobil certifikat Slovenia Art And Craft za izdelke domače in umetnostne obrti. Tudi v lastno hišo je vkomponiral številne arhitekturne elemente kraškega kamna.

Navdih kamna in otrok

Pri izkopu za klet so naleteli na žilo kraškega kamna, obogatenega s kremenom, ki je najverjetneje podaljšek starega zapuščenega kamnoloma, kjer so pridobivali material za eminentne zgradbe v času Avstro-Ogrske. Apnenec, obogaten s kremenom, je še posebno trdoživ in trden, kar Martin zelo občuti pri obdelavi, saj se na tem kamnu orodja najbolj krhajo.

Sinova, rojena v času gradnje hiše, sta se, še preden sta shodila, že vzpenjala vsepovsod. To je bil dokaz, da je otrokova najosnovnejša, najzgodnejša in najbolj naravna oblika gibanja ravno plezanje, pripoveduje Karin. In ker je bilo na parceli okrog hiše polno kamnitih odrezkov, ostankov kamenja, ki ga je Martin vgradil v kamnito kraško klet, je nekega dne nekaj teh odrezkov, otrokoma za igro, pritrdil na zunanji zid.

»Takrat še ne petletni Gabriel in komaj poldrugo leto stari Leonard sta se brez vsakega strahu in omahovanja samozavestno pognala po oprimkih in začela suvereno plezati. Z ženo sva nemo opazovala, kako sta se v trenutku umirila in fokusirala. Takoj nama je bilo jasno, da je otrok sposoben neverjetnega občutka za lastno varnost in koordinacijo gibov. To so bili začetki najinega razmišljanja, da bi bilo dobro, ko bi imel vsak otrok možnost za plezalno površino v zanj najodločilnejšem in najzgod­nejšem razvojnem obdobju.«

Pri otrocih želita spodbuditi ponotranjanje vrednot, ki so pomembne za zdrav celostni in večrazsežnostni razvoj, pri katerem je, ne na zadnjem mestu, tudi skrb za naravo in okolje. Zato, in zaradi želje, da bi otroci plezali po naravnih materialih, sta se lotila izdelave naravnih oprimkov in »naravni« razvoj njune ideje ju je pripeljal do tako imenovanih pametnih plezalnih sten Smart stone kids. Prav vse, od lesenih plezalnih površin, grafičnih predlog za tisk na plezalno površino do kamnitih oprimkov in varovalnih blazin, izdelata Simčičeva sama. Za plezalne oprimke, optimalno oblikovane prav za otrokove prste, dlani in stopala, sta pridobila tudi certifikat skladnosti z evropskim standardom.

Njune plezalne stene so oblikovane tako, da ponudijo pester nabor možnosti za igro in učenje. Ker je na njih mogoče izvajati različne oblike dejavnosti iz vrtčevskih kurikulumov in vsebine iz izobraževalnih programov osnovnih šol, porisane so s črkami in številkami, sta jih poimenovala tudi pametne. Znano je, da je pomnjenje pri otrocih zelo učinkovito, če se dogaja med gibanjem. In njune plezalne stene to omogočajo. Vse skupaj pa prispeva k boljšim učnim rezultatom, saj je v procesu učenja zelo pomembno asociativno mišljenje.

Zaupati otroku

»Prepričana sva, da otroci med plezanjem in vzpenjanjem razvijajo motorične, kognitivne, psihosocialne, vedenjske, fizične in čustvene komponente zdravega razvoja. Vse preveč je namreč hrupnih, preglasnih, za otroško dušo preveč agresivnih metod preživljanja prostega časa. Poleg tega med plezanjem otrok razvije svojevrsten občutek za red in varnost. Medtem ko se v gibanju po plezalni steni osredotoča na lastno telo in ga poskuša obvladati, je njegova pozornost usmerjena in pozitivno naravnana. Ker so pri tem zelo v ospredju tudi kognitivne funkcije, verjameva, da bi z zaupanjem v otrokove sposobnosti vseh tistih, ki z njimi delajo, dosegli zelo dobre miselne rezultate.«

Na njunih plezalnih stenah je na najrazličnejših kampih, sejmih, festivalih ter turističnih in športnih prireditvah v treh letih plezalo že zelo veliko otrok. Nanje so se povzpeli brez predsodkov in razmišljanja ter splezali do vrha, največkrat brez pomoči staršev ali drugih skrbnikov; včasih pa tudi z njihovim nasprotovanjem, se spominjata zakonca. Nekateri so svoje strahove in dvome prenesli na otroke, ki so želeli poskusiti, in jim plezanje kdaj celo izrecno prepovedali. »Takoj se je videlo, kako se je strah prenesel z odraslega na otroka, ki je v tem primeru doživel velik osebni poraz namesto uspešnega spopadanja z izzivom,« se spominja Martin, zaposlen kot profesor na srednji šoli.

»Zelo pomembno je, da otroku pokažemo, da mu zaupamo, da bo zmogel, in ga spodbujamo s pozitivno naravnanostjo pri njegovem poskusu, da bi prišel do rešitve. Ta proces se nama zdi najpomembnejši, saj se ob takšnem pristopu razvijata kompetenca za premagovanje ovir, reševanje težav in doseganje rezultatov s poskušanjem ter samozavest, ki je ne nazadnje ključni element njegove samopodobe in avtonomnosti.«

Oprimki za cepin

Drytooling oprimke sta Simčičeva prvič predstavila lansko tekmovalno sezono v Domžalah na tekmi evropskega pokala Mednarodne plezalne zveze. Z nasveti jima je pri tem pomagal Janez Svoljšak, tedanji evropski prvak v lednem plezanju, ki je pomagal pri snovanju prvih oblik in pripravil smeri za tekmo. Z njunimi oprimki za plezanje s cepini so bile opremljene tudi plezalne smeri na lanski tekmi svetovnega pokala lednem plezanju v Rabensteinu v Italiji. Odziv tekmovalcev in organizatorjev je bil zelo pozitiven. Posledica tega je bila uporaba njunih oprimkov na treh od štirih tekem evropskega pokala, poleg Domžal še v Bernu v Švici in Žilini na Slovaškem.

Sam, sicer navdušen deskar in učitelj tega športa na snegu, ni nikoli plezal, je pa vedno dobro opazoval. Zanj pravijo, da je stalno v pogonu z najrazličnejšimi izzivi in pri tem zelo vztrajen, kreativen in pozoren na detajle. Tako mu ni ušlo, da bi bili kamniti oprimki zelo primerni tudi za tekmovalce, ki se v dvoranah preizkušajo v plezanju s cepini (drytooling). Oprimki morajo namreč vzdržati zelo velike sile cepina, ne da bi spreminjali obliko. Okel cepina v kamnit oprimek ne dela zarez, zaradi česar je lahko tekma enakovredna za vse tekmovalce. Ti oprimki so narejeni iz granita (pohorskega tonalita), v nasprotju z otroškimi Smart stones kids, ki so iz apnenca (kraškega kamna).

eXTReMe Tracker