Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kamniški vrh

Silvo Baznik: Sredi dopoldneva pokličem prijatelja in dogovoriva se za kratek pohod v kamniško sredogorje.

Na vožnji opazujeva nebo, ki s svojo sivino prekriva vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Nič ne kaže, da bo sijalo sonce. V Stahovici zavijeva levo v smeri Bistričice in pred Klemenovim zavijeva desno proti zaselku Slevo ter takoj po prečenju potoka parkirava že v objemu snežink.

Droben suh sneg naletava, ko narediva prve korake po cesti, ki jo hitro zapustiva in stopiva na strmo pobočje. Korakava po zasneženi stezici in se hitro vzpenjava. Sneži in počasi snežinke puščajo belino na travah pašnega pobočja. Doseževa kolovoz in se po njem povzpneva preko Reber na Ravne senožeti, kjer se spustiva do robu gozda. Stopiva skozi gozd pod Strme senožeti, ki jih prečiva do roba strmega grebena, po katerem se vzpenjava proti vrhu 1243 m visoke Planjave. Še sneži, a ko doseževa vršnji greben naletavajo le še posamezne snežinke. Piha rahel veter, ki daje občutek hudega mraza. Zdi se, da se bo nebo nad nama odprlo, a žal ni tako in zato po kratkem postanku nadaljujeva svojo pot. Z vrha se spustiva proti vzhodu do sedelca med obema vrhovoma. Oblaki ne omogočajo razgledov na visoke gore in tako stopiva navkreber na sosednji 1259 m visoki Kamniški vrh, ki ga doseževa v nekaj minutah.

Pred skrinjico na drevesu je manjša klopca in tu narediva odmor za okrepčilo iz nahrbtnikov in spominsko fotografiranje. Pogledava na termometer, ki kaže minus šest stopinj. Nič pa ne kaže na izboljšanje vremena in zato počasi zapustiva vrh in stopiva na jugovzhodni greben. Greva mimo zasilnega bivaka, kjer naslednji termometer pokaže že minus osem stopinj, se ustaviva pri novi klopci na razgledišču in se ozreva naokoli. Velika planina je v objemu oblakov, vidiva Primoža in nižje hribovje in dolinice pod nama in to je vse za danes. Pričneva se spuščati po zasneženi in deloma spolzki stezici po Bosovi Šiji. Nižje sva, več jasnine se kaže nad Kamniškim vrhom. Stopiva na grebensko razgledišče in tu naredim panoramski posnetek.

Zapustiva greben in stopiva na stezico, ki preči strmo pobočje. Lepo sta vidna tako oddaljena Planjava kot vršnji greben Kamniškega vrha, pod nama pa se med drevesi skriva koča. Posije sonce in polepša hojo po beli stezici. Doseževa Slevsko rožo in se spustiva na Ravne senožeti. Po travnatem pobočju nadaljujeva pazljivo spust v dolino potoka Bistričice, kjer zaključiva današnji sprehod.

   
   
   
   

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti